Stigende salg af traktorer over 200 hk

Traktorimportørerne og maskinhandlerne oplever et stigende salg af traktorer generelt, men traktorer fra 200 til knap 400 hk bliver mere og mere efterspurgt.

Landmændene og maskinstationerne har i dag fokus på effektivitet, og hvis opgaverne kan løses på en mere effektiv måde, så bliver traktoren eller redskabet enten købt, lejet eller leaset til de mest fordelagtige finansieringsbetingelser nogensinde herhjemme, lyder det fra maskinbranchen.

- Vi har solgt rigtig mange Case IH-traktorer i år. Dog kan jeg ikke sige det endelige antal endnu, men 2019 bliver et godt år for os. Men efter et ekstraordinært godt traktorsalg plejer markedet at vende tilbage til sit normale niveau igen, siger maskinhandler Søren Holst Sørensen, Brdr. Holst Sørensen A/S i Obbekær, og fortsætter:

- I år er vi hjulpet godt på vej af Indkøbsforeningen BtoB, som vores importør, Case IH, har en aftale med, og specielt traktorsegmentet over 200 hk, hvor vores Case IH Puma-traktorer ligger, har været med til at sætte fart i traktorsalget hos Brdr. Holst Sørensen, forklarer han.

- Case IH Puma 240 CVX er den mest solgte traktor i Danmark lige nu, og den regnes i dag for en allround-traktor, men flere traktormærker rykker nu over 400 hk på de konventionelle traktorer. Det skyldes, at redskaberne bliver større og større.

- Seks til otte meter-såmaskiner, 12 til 18 rækkers majssåmaskiner, gyllevogne på 30 tons og større mixervogne, hvor frontlæsseren skal løfte højere, er almindeligt i dag, og alt andet lige kræver det større traktorer, vurderer han som årsag til det generelt stigende salg af større traktorer.

Lejer brugte traktorer ud

- Hvad angår det brugte, drejer det sig altid om at ramme det rigtige prisniveau i handlen, og nogle gange rammer man forkert og andre gange rigtigt, siger Søren Holst Sørensen, og fortsætter:

- Men efterspørgslen på brugte traktorer i ren handel er mindre i år, og det er især Østeuropa, der efterspørger færre brugte traktorer, selvom de danske brugte traktorer har ry for at være passet bedre end i andre lande, forklarer han.

- Den helt nye trend i dag er, at vores kunder lejer en brugt traktor til forskellige opgaver. Her i juletiden har vi en del ude i juletræsproduktionen, og vi tilbyder vores kunder flere muligheder. Blandt andet kan vores kunder leje en traktor for en dag, en uge, en måned eller mere, alt efter kundens behov. Det har vi haft succes med, siger maskinhandleren.

Større traktorer i Danmark

Frem til slut november i år er der solgt 82 traktorer over 400 hk mod 32 i samme periode sidste år. En stigning på over 150 procent.

Massey-Ferguson har solgt 22, Claas 21, Case IH 19, Fendt 14 og New Holland og John Deere hver 3 traktorer over 400 hk.

Over halvdelen af traktorsalget er over 200 hk. Til og med november måned er der solgt 717 traktorer mod 615 traktorer i 2018. Det er en stigning på næsten 17 procent.

Totalmarkedet for traktorer i Danmark over 40 hk er på 1.389 for de første elleve måneder mod 1.224 traktor for samme periode sidste år, og det er en stigning på 13,5 procent.

Der bliver kamp om podiepladserne i toppen af statistikken, når slutsalget skal gøres op 31. december, men pr. 30. november har Case IH solgt 281, John Deere 272, New Holland 213, Massey-Ferguson 170, Valtra 123, Claas og Fendt 111 traktorenheder.

Koncerntallene til og med november er CNH (Case IH og New Holland) 494 traktorenheder, Agco-koncernen (Fendt, Massey Ferguson og Valtra) 404 traktorenheder og John Deere med 272 traktorenheder.

Traktorsalget forventes at stige med cirka 15 procent for hele 2019 til cirka 1.550.

per@effektivtlandbrug.dk
telefon +45 20 25 10 37

Læs også