Udvider fra 240 til 370 køer og installerer seks malkerobotter
På Stakkehavegaard ved Vojens har man skiftet de ti år gamle malkerobotter ud med seks nye fra Gea. Efter et bedriftsbesøg i Tyskland var Anne-Dorthe og Andreas Døssing ikke i tvivl om, at det skulle være dem.

Anne-Dorthe og Andreas Døssing har installeret seks Gea-malkerobotter ved besætningen ved Vojens.
På Stakkehavegaard i Jernhyt ved Vojens er de 10 år gamle malkerobotter skiftet ud med seks malkerobotter af mærket Gea Dairyrobot R-9500 . Samtidig udvides besætningen fra 240 til 370 køer henover det næste halve år.
Familien havde fået tre tilbud hjem da de ringede til Michael fra Klindt Staldteknik for at spørge til en sand-gyllepumpe. Snakken faldt på malkerobotterne fra Gea, som han forhandler og efter et bedriftsbesøg i Tyskland var mælkeproducenterne Anne-Dorthe og Andreas Døssing ikke i tvivl.
Det skulle være seks malkerobotter fra Gea.
Malkerobotter overvåger køerne
På bedriftsbesøget i Tyskland lagde Anne-Dorthe og Andreas Døssing især mærke til støjsvagheden og en hurtigere og bedre påsætning af pattekopperne, end de selv havde set ved andre mærker.
- Gea Dairyrobot systemet er samtidig enestående ved, at vi ikke kun har fået en meget bedre overvågning af køerne. Den måler oveni koens aktivitets mønster, ædetid og drøvtygning. Hermed opnår vi en større opmærksomhed omkring trivslen på den enkelte ko, Anne-Dorthe Døssing.
Hun og Andreas har også oplevet et anlæg, der er meget energibesparende.
- Yderligere har den celletalsmåling på hver enkelt kirtel. Derved er vi i stand til at separere mælken fra netop den inficerede kirtel fra den øvrige mælk. Ofte er det blot en enkelt kirtel, der er inficeret. Det er tilladt, så længe koen ikke er i antibiotika behandling. Et lavere celletal har stor betydning for mejeriets afregning på vores mælk, siger Andreas Døssing.
Stor ydelsesstigning
Andreas og Anne-Dorthe mødte hinanden på landbrugsskolen i Dalum og for kun halvandet år siden købte de Stakkehavegård. Derfor inden havde de drevet en mindre ejendom på Falster i seks og et halvt år.
- Vi interesserer os rigtig meget for, at det enkelte dyr har det godt. Med Gea`s Dairyrobot kan vi øge opmærksomheden omkring den enkelte ko og dens trivsel. Herved kan vi sætte ind så tidligt som muligt, hvis der er et eller andet med koen, fortæller Anne-Dorthe Døssing, som sammen med sin mand har øget køernes ydelse fra 9.000 kilo mælk pr. ko til 12.000 kilo årligt på halvandet år.
Udvidelsen af besætningen har kostet godt fem millioner kroner i ombygning af løsdriftsstalden og installering af seks malkerobotter.