Medie: 300 landmænd tvunget væk
Sommerens tørke, høje foderpriser og en langvarig gældsspiral har i 2018 tvunget 300 landmænd til enten at dreje nøglen om, eller til et tvangssalg. Det viser et rundspørge, som DR Nyheder har lavet.
Krisen har længe kradset i dansk landbrug. Lige op til jul viste tal fra Danmarks Statistik, at hektarudbytterne i kornafgrøderne var faldet med 26 procent i forhold til 2017. Desuden har svinepriserne i 2018 været på et meget lavt niveau, og sammenholdt med høje foderpriser har det gjort det mere end svært for landmænd at holde forretningen kørende.
Tidligere i 2018 sagde formand for Landbrug & Fødevarer, Martin Merrild, at tørken i sig selv ville give konkurser, og den foruydsigelse har vist sig at holde stik.
Et rundspørge, som DR Nyheder har lavet hos otte banker viser, at der i 2018 har været 159 konkurser, og mindst lige så mange tvangssalg i landbruget. Det vil sige, at over 300 landmænd og deres familier i løbet af året er blevet tvunget væk fra gårdene.
- Der er mange i landbruget, der har svært ved at få den likviditet og de penge, der skal til for, at de kan fortsætte i 2019, siger Palle Høj, der er cheføkonomisk rådgiver hos Sagro, til DR Nyheder.
- Det er en svær tid for både landmændene og deres familier. Det er måske en familieejendom, man har haft i flere generationer og slægter. Og det hele falder jo væk, når gården skal sælges, siger han.
Tal fra Seges viser, at 19,7 procent af alle landbrug har det, der begegnes som en uholdbar økonomi, mens 30,2 procent har, hvad der betegnes som en sårbar økonomi.