En måned med sidelæns handel i hvedeprisen

Vi nærmer os efterhånden starten for den europæiske hvedehøst. Forud for høstens begyndelse er der overraskende stor stilstand på den europæiske hvedebørs MATF. Det plejer at være stilhed før storm. I det mindste hører det til sjældenhederne, at hvedeprisen er stabil hen over høst. Som det fremgår af dagens fokusartikel, så risikerer vi at stå overfor den ringeste hvedeproduktion i Europa i mere end 10 år. Hvis det er tilfældet, så er hvedeprisen lige nu for lav.

Derfor ser jeg stadig en mulighed for, at hvedeprisen skal op hen over høst. Men eftersom den globale hvedeproduktion forventes at gå op, er der stor usikkerhed på hvedemarkedet lige nu og det er netop grunden til at hvedeprisen hen over den seneste måned, har bevæget sig meget stabilt til siden i et næsten bemærkelsesværdigt snævert prisinterval.

Da vi står i en usikker situation, hvor europæisk hvedeproduktion forventes at falde, mens den globale hvedeproduktion forventes at gå op, vil det være fornuftigt, at du som planteavler laver et del-salg af hvede, inden høsten begynder, for på den måde at sprede den prismæssige risiko. Også selvom der reelt set er en mulighed for, at den europæiske hvedepris skal op under høst.

Brydes intervallet opad eller nedad?

I starten af maj måned, for lidt over en måned siden, ramte hvedeprisen et psykologisk topniveau i 200 euro pr. ton. Et positionsskifte i den førsthandlede position fra maj til septemberterminen betød dog, at hvedeprisen på MATIF tog et dyk ned til 183 euro pr. ton.

Siden da har hvedeprisen stabiliseret sig i et handelsinterval, der går fra støtte i 183 euro og op til modstand ved 190 euro pr. ton. I skrivende stund handler hvedeprisen til 186 euro pr. ton. Dermed ligger hvedeprisen lunt i midten af det snævre prisinterval. Hvis hvedeprisen bryder under dette prisinterval, kan den forventes at falde tilbage i området omkring 150 til 175 euro. Bryder hvedeprisen derimod intervallet i opadgående retning, så vil der være mulighed for en ny optur op mod toppene i området omkring 200 euro pr. ton.

Fundamentalt set vil jeg vurdere, at et opadgående brud vil være mere realistisk end et nedadgående brud. Selvom der skulle blive tale om et nedagående brud, så vil det nedadgående prispotentiale umiddelbart være begrænset, grundet de dystre udsigter for dette års europæiske hvedeproduktion.

MATIF Hvede, 1st pos.

Aktuel pris: 186 EUR/mt

Anbefaling

Hvedeprisen på MATIF er usikker om retning. Brud under 183 euro vil signalere et del-salg af hvede og en yderligere nedtur tilbage mod området omkring 150 til 175 euro. Derimod vil brud op over 190 euro signalere en ny optur op mod området omkring 200 euro pr. ton. Uanset hvad der kommer til at ske, så vil det være fornuftigt med et del-salg, hvis hvedeprisen skulle bryde under 183 euro pr. ton.

 

Analyse

Modstand: 190 €

Støtte: 183 €

Trend kort: Hen

Trend lang: Op

Lyt også til den nyeste markedspodcast med Peter Arendt og Jacob Lund-Larsen

Læs også