Rapsprisen i stort dyk ned grundet svag pris for palmeolie

Rapsprisen ramte i sidste uge mit første prismål for den optur der startede for præcis et år siden. Efter at være kommet i mål har rapsprisen i denne uge taget et kraftigt ryk ned. Egentligt ikke fordi der er sket en bedring i situationen for den rapsfør, der står på markerne her i Europa. Denne uges kraftige prisfald i rapsprisen sker derimod i sympati med et stort fald i prisen for den konkurrerende malaysisk palmeolie. Palmeolieprisen falder, efter at Indien, verdens største importør af vegetabilsk olie, har lagt restriktioner på import af malaysisk palmeolie.

Rapsprisen har netop i denne uge afvist gamle toppe fra 2017 og sætter sig igen. Som skrevet forleden, så er det et signal til at få solgt lidt rapsfrø fra, eftersom der nu er risiko for at rapsprisen skal sætte sig yderligere hen over de kommende uger. Samtidig vil jeg pointere at jeg stadig forventer at rapsprisen vil gå op igen frem mod høst. Derfor vil jeg også pointere at jeg lige nu blot anbefaler et del-salg af rapsfrø.

Selvom prisen for rapsfrø har været stigende hen over hele 2019 og nu ser ud til at påbegynde en naturlig nedadgående korrektion mod den langstrakte opadgående bevægelse, så er det ikke ensbetydende med, at rapsprisen dermed er færdig med at stige på lang sigt. Derimod vil et brud over teknisk modstand ved pristoppene fra 2017 betyde, at rapsprisen kan stige op mod gamle prisrekorder.

Kortsigtet nedadgående korrektion

I skrivende stund handler rapsen på MATIF til en pris på 407 euro pr. ton efter i sidste uge at have tangeret gamle pristoppe fra 2017i området omkring 425 euro pr. ton. Dermed er den europæiske rapspris i gang med en nedadgående korrektion, der potentielt kan fortsætte en række uger endnu tilbage mod et vigtigt støtte niveau i 389 euro. Det mål jeg havde for rapsprisen i de 425 euro pr. ton, som rapsprisen ramte forleden, stammer netop fra en bundformation, der i sin tid fremkom med bruddet op over gammel modstand ved 389 euro. Dette gamle modstandsniveau har rapsprisen for længst lagt afstand til. Men nu er der altså risiko for at den skal søge ned mod dette område igen. Jeg tvivler dog på at rapsprisen skal falde helt tilbage til 389 euro og forventer at den vil ved møde en del støtte allerede ved 400 euro – et rundt og psykologisk prisniveau.

Derfor vil jeg heller ikke gå i salgspanik nu, selvom det altid er en god ide at lave et del-salg, når et prisfald som det vi oplever lige nu sætter ind.

De tekniske indikatorer bakker på den lange bane stadig op om, at rapsprisen skal bryde gennem modstand ved 425 euro pr. ton. Men de fortæller også at vi står overfor en nedadgående korrektion på den korte bane.

I nedadgående retning har støtte ved bunden fra sidste måned i 384 euro. Et brud her under vil få rapsprisen tilbage i en lille ned-trend. Derfor fastholder jeg mit køb og dermed også min anbefaling om at afvente salg af rapsfrø, så længe prisen kan holde sig over 384 euro.

MATIF Rapsfrø, 1st pos.

Aktuel pris: 407 EUR/mt (295 kr/hkg)

Anbefaling

Rapsprisen peger fortsat op på den lange bane, men ned på kort sigt. Bruddet over gammel modstand ved 389 euro betyder, at målet i første omgang ligger oppe ved 425 euro. Bryder prisen også 425 euro ligger det efterfølgende mål helt oppe ved 525 euro. Selvom vi nu står overfor nedtur på kortsigt, fastholder jeg mit køb på rapsfrø. Men samtidig vil det være fornuftigt med et del-salg nu, hvor vi går en periode med lidt nedtur i møde.

Analyse

Modstand: 425 €

Støtte: 384 €

Trend kort: Op

Trend lang: Op

Lyt også til den nyeste markedspodcast med Peter Arendt og Jacob Lund-Larsen

Læs også