bannerPos

Rapsprisen kommer op fra bunden

Ugegraf: Rapsfrø i euro pr. ton Den europæiske rapspris kommer pludseligt op igen i sympati med en stigende malaysisk palmeoliepris.

AF: PETER ARENDT

MARKEDSANALYTIKER MINAGRO.DK
18-03-2020 21:10
Rapsprisen vender nu rundt og tager et godt ryk op i grafen i sympati med en stigende pris for palmeolie. De malaysiske palmeolieproducenter har i stor stil lukket ned for deres produktion og vegetabilsk olie. Dermed reduceres udbuddet af verdens største vegetabilske olie, som blandt andet konkurrerer med rapsolie.

Det er et voldsomt nedadgående ryk vi har set de seneste uger i prisen for rapsfrø. Forklaringen for det massive prisfald finder vi blandt andet i et kæmpe drop i prisen for mineralolie. Samtidig har den konkurrerende palmolie oplevet et stort prispres, som en konsekvens af coronavirus. I sig selv er det ikke fordi, at vi har udsigt til et kæmpe udbud af rapsfrø i Europa. Tværtimod står vi med de laveste arealer med rapsfrø her i Europa i 15 år. Ydermere var produktionen af europæisk rapsfrø heller ikke ligefrem imponerende i 2019. Derfor er der naturligvis også grænser for hvor langt ned prisen for rapsfrø kan falde. For udbuddet er ikke stort. Til trods for den krise vi står i, så vil folk i alt almindelighed stadig skulle spise. Derfor forsvinder efterspørgslen efter rapsfrø og vegetabilsk olie heller ikke som dug for solen.

Blev du fanget af artiklen?

Køb dit abonnement fra kun 166,25 kr./md. ved køb af årsabonnement og læs det hele

Mykotoksiner i ensilagen kan forårsage dødsfald

Konsulent fra analysefirmaet Alltech anbefaler analyse af græsensilagen for at undgår mykotoksiner i køernes foder.

Glæder sig over stærk dokumentation for potentialet i biogas

Formanden for Biogasbranchen hilser rapporter om potentialet for biogas i Danmark yderst velkomment.

Hveden er godt i gang

KWS og BASF har etableret en demonstrationsmark, hvor strategier for vækstregulering og svampesprøjtning vurderes på tværs af seks forskellige sorter.

Regnvåd februar sænker foderudbyttet

Grundet den store vandmængde i februar er der meget vinterhvede, der er ødelagt. Den kommende omsåning med vårbyg betyder større omkostninger og lavere foderudbytte.

De første køer kommer nu på græs

Selvom kalenderen først lige er rykket frem til april, er de første besætninger så småt ved at gøre klar til at lukke køerne på græs. Vinteren har været mild, hvilket mange stedet har givet et stort græslag. Udfordringen bliver nu at få græsset i bund, så snart markerne kan bære.

Fejlklassificering af vandløb er roden til meget ondt

I det følgende opridses roderiet, set fra læserbrevsskribentens side, omkring kriterierne for at klassificere et vandløb som »kunstigt« eller »stærkt modificeret«, hvilket er forudsætningen for en vedligeholdelse, der sikrer imod oversvømmelser.

Udtagningsmoms – vær opmærksom på nye regler

Hvis man opfører bygninger til brug i sin momspligtige virksomhed, kan man trække moms fra på opførelsesudgifterne. Hvis man senere bruger bygningen til andre formål – for eksempel momsfri udlejning – skal den fratrukne moms betales tilbage lidt efter lidt. Denne regel og flere andre indenfor den såkaldte udtagningsmoms ændres – og det er vigtigt at være opmærksom for ikke at ende med en stor momsregning.

Selen bør indgå i gødningsplanlægningen af græs

Sundheden i besætningen kan øges, og der kan spares på indkøbte mineraler, hvis græsset gødes optimalt med selen.

Tid til etablering af fodergræs

Såningen af vårsæd er så småt kommet i gang, og dermed er det også tid for etablering af nyt fodergræs. En yderst vigtig disciplin, da der er tale om etablering af en afgrøde, der skal høstes på i måske 3-5 år.

Eksportørers advokat: Det bliver dyrt for Fødevarestyrelsen

Intern email til eksportkontrol-dyrlægerne viser, hvor stort et problem, at Fødevarestyrelsen har, mener advokat for eksportørerne, Hans Sønderby.
Side 1 af 1812 (36228 artikler)Prev1234567181018111812Next