Svineprisen i USA vil ikke op - endnu Her hjemme forstætter svinepriserne med at stige. Det er derim

Her hjemme forstætter svinepriserne med at stige. Det er derimod ikke tilfældet i USA, hvor svinepriserne er presset i bund. Svineprisen i USA har efterhånden nået et så lavt niveau, at det ikke kan gå meget længere nedad. Når svineprisen i USA en gang får sat gang i en ny optur, så viser historien os, at sådan en optur normalt er kraftig og hurtig. Den lave svinepris i USA, har hen over sommer været med til at holde de europæiske svinepriser fra at fortsætte den optur, der ellers blev skudt i gang ved årets begyndelse. Hvis, eller rettere når, svineprisen i USA igen får gang i en ny optur, vil det derfor også give lidt ekstra, til den optur vi i forvejen oplever for svinekød her i Europa for tiden. En optur der her i Europa kan forventes at fortsætte i lang tid fremover, så længe de i Kina og resten af Asien kæmper med den afrikanske svinepest, som allerede har resulteret i at store bestande har måtte lukke ned i Kina, Vietnam og Sydkorea.

I maj måned toppede den amerikanske svinepris ud ved en pris på 93 US-cent pr. pund. Den efterfølgende nedtur har resulteret i at svineprisen i USA forleden ramte et nyt lavpunkt i blot 59 US-cent pr. bushel. Siden har der været tale om sidelæns handel, hvilket har resulteret i et snævert prisinterval på et lavt prisleje, gående fra 59 US-cent pr. pund og op til 68 US-cent pr. pund.

Amerikansk svinepris står stille

I skrivende stund handler svineprisen i USA til 62,425 US-cent pr. pund. Dermed ligger svineprisen godt og vel i midten af det lave prisinterval, der har udviklet sig hen over de seneste par måneder. Et brud under intervallet vil få nedturen til at fortsætte for den amerikanske svinepris, hvilket i givet fald vil kunne holde den europæiske svinepris lidt i lave. Dog vil det nedadgående prispotentiale i givet fald være meget begrænset, eftersom den amerikanske svinepris i forvejen er meget lav, ikke mindst sammenlignet med de afregningspriser vi får her i Europa og Danmark. Risikoen for yderligere prisfald er med andre ord begrænset og jeg ser i stedet, at der nu er en god mulighed for, at svineprisen igen skal bevæge sig op mod toppene fra maj måned omkring 93 US-cent pr. bund. Dog vil det kræve at det snævre prisinterval brydes i opadgående retning ved de førnævnte 68 US-cent pr. pund.

Der begynder efterhånden at være lidt stigende tendens i indikatoren, RSI, hvilket kan være første tidlige tegn på, at svineprisen i USA, der normalt er toneangivende ude på verdensmarkedet, snart kan påbegynde en ny stigning, til gavn for svineprierne her hjemme.

Jeg fastholder derfor også mit positive syn for afregningspriserne i dansk svineproduktionen for den resterende del af 2019 og også for 2020.

Læs også