Rapport: Halvdelen af EU kan blive ramt af tørke

Der er risiko for, at næsten halvdelen af det totale landområde i EU bliver ramt af tørke denne sommer, skriver Ritzau.

Forskere bag en ny rapport, som EU-Kommissionen har offentliggjort mandag, konkluderer, at 46 procent af EU's territorium er i risiko for at blive ramt af tørke i juli i år. 11 procent af områderne er det allerede, skriver Ritzau.

Dermed er der tørkevarsel for »en overvældende del af Europa netop nu«, lyder det i rapporten, og for de ramte lande vil det kræve »ekstraordinære tiltag for håndtering af vand og energi«, lyder det i rapporten.

På mange af de steder, der er tørkeramte eller i risiko for at blive det, bærer afgrøderne tydelige tegn på mangel på vand.

Tørken skyldes dels, at det ikke har regnet nok, og dels at tidlige hedebølger har ramt flere europæiske lande i maj og juni.

Italien er det EU-land, der er hårdest ramt. Vandstanden i Italiens store floder er svundet betragteligt ind.

Blandt de øvrige lande, hvor risikoen for tørke er øget, er Frankrig, det vestlige Tyskland, Rumænien samt flere regioner omkring Middelhavet, herunder Spanien, Portugal og de sydlige dele af Grækenland. I Spanien er beholdningen af vand i landets vandreservoirer omkring en tredjedel lavere end gennemsnittet for de seneste ti år, og flere lande i det sydlige Europa er ramt af hedebølge, skovbrande og temperaturer over 40 graders varme.

Læs også