- Et angreb på verdens fødevaresikkerhed

Russiske angreb på kornsiloer og anden infrastruktur har gjort det meget vanskeligt for ukrainsk landbrug at opretholde deres eksport af især korn til det globale syd.

Den 18. juli valgte Rusland at opsige sin deltagelse i den samarbejdsaftale om eksport af korn fra Ukraine i lyset af den snart to år lange invasion af nabolandet. Og det har været en bekostelig affære for ukrainsk landbrug.

For siden dengang har russerne gennemført 17 angreb på kornlagre i hele Ukraine, ødelagt mere end 300.000 tons ukrainsk korn og beskadiget eller delvist ødelagt 105 ukrainske havneinfrastrukturanlæg.

Samtidig er der blevet affyret over 500 iranske Shahed-droner mod Ukraine, alene i september måned. Selv om Ukraine har formået at skyde mange af dem ned, har flere af dem ramt deres mål.

- Hvert angreb på Ukraine's havneinfrastruktur og landbrugsforetagender er et angreb på verdens fødevaresikkerhed. Havnene ved Donau er lige nu den eneste vandvej for ukrainske landbrugseksporter. Hvis den ikke beskyttes af kraftfulde luftforsvarssystemer, vil konsekvenserne blive større. Først og fremmest for de lande, der er afhængige af ukrainske landbrugsprodukter, siger Andriy Dykun, der er formand for det ukrainske landbrugsråd.

Anklager Rusland i hårde vendinger

Han giver russerne skylden for at have onde hensigter, med deres angreb, der vil have store konsekvenser verden over.

- Russerne ødelægger ikke kun havneinfrastruktur, men også andre kornlagre og landbrugsforetagender i hele Ukraine med det formål at skabe en fødevarekrise i Ukraine og i verden. Angrebet på kornlagret i Uman er et eksempel på aggressorens handlinger, der ud over energiinfrastrukturen har sat sig et nyt mål: Ødelæggelse af afgrøder, elevatorer, kornlagre og køretøjer, siger Andriy Dykun og fortsætter:

- Det spiller ikke længere nogen rolle, hvor elevatorerne er placeret, i hvilken økonomisk region. Det illustreres ved eksemplet fra byen Uman, hvor syv Shahed-136 kamikaze-droner ramte en af kornsiloerne. Byen, hvor hovedkontoret for det ukrainske landbrugsråd er placeret, ligger i centrum af Ukraine og meget langt fra havne, siger han.

Voldsomt fald i eksporten

De russiske angreb har haft alvorlige konsekvenser for ukrainsk landbrug. Den blokade, der har været i gang, samt angrebene har betydet, at Ukraines eksport af korn til Asien, Afrika og Europa faldet med næsten 3 millioner tons om måneden, og Ukraine har mistet 40 procent af sin havneeksportkapacitet.

Det vil tage mindst et år og millioner af dollars at genopbygge infrastrukturen i nogle regioner. For øjeblikket er overlevelsen af landbrugsforetagender den største udfordring for Ukraine, lyder det fra landbrugsorganisationen.

- Vi kan tale meget om genopbygning efter krigen, og hvordan vi vil integrere os efter sejren, men nu har vi kun én strategi – at overleve. Menneskeheden holdes som gidsel af et terrorland, der afpresser hele verden med sult. Verden skal reagere fast og i overensstemmelse med situationen, siger Andriy Dykun og fortsætter:

- Den ukrainske landbrugssektor har brug for støtte som aldrig før, da det er direkte hjælp til den ukrainske økonomi, det betyder skatter til statsbudgettet og job til befolkningen, og det er muligheden for at købe våben for at besejre fjenden, siger han.

Kan true overlevelsen i fattige lande

Tidligere i oktober underskrev Danmark og Ukraine en samarbejdsaftale, der skal holde hånden under ukrainsk landbrug og blandt andet være med til at udvikle den ukrainske landbrugs- og fødevareproduktion.

- Med aftalen sætter vi en tyk streg under, at vi står bag Ukraine og er klar til hjælpe dem med at genopbygge landbrugs- og fødevareproduktionen i landet. For mig at se vil mere samhandel bl.a. med danske virksomheder skabe værdi, som er grobund for Ukraines selvstændighed og i sidste ende sejr over Rusland, sagde fødevareminister Jacob Jensen (V) efter mødet med sin ukrainske kollega, Solskyi Mykola.

Og det vil have stor global betydning. For alternativet er skræmmende, pointerer Andriy Dykun.

- Hvis vi ikke kan eksportere fødevarer, vil befolkningen i de fattigste lande være på randen af overlevelse. Derudover vil økonomien i ikke kun Ukraine, men hele verden lide. Prisen på korn vil stige, og ikke alle lande vil have råd til at købe landbrugsprodukter, hvilket betyder, at prisen på mad vil stige markant: Mel, korn, kød, lyder det fra Andriy Dykun.

Korn og fødevarer udgjorde 40,7 procent af Ukraines eksport i 2021. I 2022 steg denne værdi til 53 procent. Og siden Ruslands invasion af Ukraine er det krigshærgede lands eksport af fødevare til EU-landene steget til det dobbelte.

Læs også