Landmandsprotester spreder sig til Sydeuropa: Kastanjer og æbler fyldte gader

Forværrede vilkår for landbruget fik i weekenden rasende græske landmænd til at gennemføre nye protestaktioner. Det samme skete i Italien og i Schweiz.

Øget inflation, konkurrence fra udlandet og øgede omkostninger i forbindelse med klimaforandringer er blevet for meget for landmænd i Grækenland.

Så meget, at flere tusinde landmænd i weekenden kørte traktorerne ud i gaderne for at få luft for deres frustrationer.

Nogle af landmændene troppede op ved landbrugsmessen Agrotica i Thessaloniki, hvor de smed kasserede kastanjer på fortorvet, og andre steder blev der smidt æbler i gaderne, melder flere nyhedsbureauer.

Det, der fik vredens bæger til at flyde over, var et initiativ, som den græske regering offentliggjorde for nylig. Her kom det frem, at den græske regering ville hjælpe landmænd med at betale regninger for strøm og vand, og samtidig ville den forlænge erhvervets rabat på dieselolie.

Tiltagene kom efter, at erhvervet blev hårdt ramt af usædvanligt hårdt vejr sidste år, og mistede store indtægter på den konto. Men det, man politisk har sat i gang, har langt fra været nok for de utilfredse landmænd.

- Det er kun krummer, de her almisser. Det kan godt være, at regeringen spiller et hårdt spil, men landmændene er hårdere, siger en af protestlederne, Rizos Maroudas, ifølge Voice of America.

Vil fortsætte protesterne

Mange af protesterne er centreret omkring Thessalien-regionen, der ligger godt 300 km nord for hovedstaden Athen, og er et af de mest intensivt dyrkede arealer i Grækenland. Her vil landbrugsledere mødes tirsdag for at organisere yderligere protester, herunder en blokade af flere græske motorveje.

Men trods udsigten til øgede protester, er der ikke umiddelbart udsigt til større statslig støtte til landbruget i Grækenland. Landet har nemlig siden udbrudet af Covid-19 været i en svær økonomisk situation, og har oplevet store underskud på statsnudgettet.

- Det, der er blevet tilbudt, er alt det, som statsbudgettet kan klare lige nu. Hvis vi kunne hjælpe mere, så ville vi. Men omvendt vil vi heller ikke give løfter, der ikke holder i længden, siger en talsmand for den græske regering.

Coronapandemien betød svigtende indtægter for turistbranchen, og medførte underskud på statens budget på henholdsvis 16, 12,5 og små 5 milliarder euro i årene 2020-2022.

Yderligere protestspredning

Begivenhederne i Grækenland er en del af en ny fase i en lang række protester, man har set i Europa den seneste tid. Også i Italien og i Schweiz har der været protester blandt landmænd.

Lørdag stimlede 150 italienske landmænd med traktorer sammen i byen Orte, nord for Rom, for at protestere mod urimelig afregning for deres prodikter og forringede vilkår for branchen.

Og det var samme tema i Schweiz lørdag, da der både i Geneve og i Basel mødte op mod 100 landmænd op. Her frygter man, at den økonomiske realitet kan sætte en stopper for al landbrug i alpelandet i fremtiden.

Endelig blev flere grænseovergange mellem Belgien og Holland spærret af landmænd fredag. De protester ser dog ud til at være overstået i denne omgang.

Læs også