Fynsk gartneri vil revolutionere den danske salat

I foråret 2023 indleder Gartneriet Alfred Pedersen & Søn som de første i Danmark en kæmpesatsning på lokalproduktion af miljøvenlige kvalitetssalater.

- Vi kommer til at producere verdens måske mest miljøvenlige convenience-salater i vores produktion i Bellinge, fortæller direktør Mads Ulrik Pedersen.

Skandinaviens største producent af konventionelle og økologiske væksthusgrøntsager, Alfred Pedersen & Søn i Bellinge, tilføjer i marts 2023 et helt nyt forretningsben til sin omfattende produktion. Her indleder gartneriet en satsning til 220 millioner kroner på at lave ready-to-eat-salater til danskerne. 

Det oplyser det fynske gartneri i en pressemeddelelse, hvor det forlyder, at ambitionen med direktør Mads Ulrik Pedersens ord er at retænke den danske salat.

De såkaldte ready-to-eat-salater i miljøvenlige genluksposer skal være tilgængelige i køledisken året rundt i en langt bedre kvalitet, med bedre holdbarhed, med mere smag og med et klimaaftryk, som er så minimalt som overhovedet muligt. Det bliver en realitet med den nye produktion i Bellinge.

- Vi kommer til at producere verdens måske mest miljøvenlige convenience-salater i vores produktion i Bellinge. Det er i sig selv en milepæl og et sigtepunkt for os. Samtidig giver vores unikke produktion mulighed for at kombinere miljøhensynet med at lave nogle produkter af allerhøjeste kvalitet til danskerne og til en fornuftig pris året rundt, siger Mads Ulrik Pedersen og fortsætter:

- Vi har i samarbejde med nogle af verdens førende eksperter udviklet et helt nyt produktionsanlæg, som er det første af sin slags i Europa og det nyeste og mest moderne, der findes. Så vi vil retænke den danske salat, når det kommer til det miljømæssige aftryk af produktionen, kvaliteten og smagen.

Miljøvenligt anlæg til salatproduktion

Sammenlignet med frilandsproduktion af salater er de miljømæssige gevinster, ifølge gartneriet til at få øje på.

Hos Alfred Pedersen & Søn vil vandforbruget være 95 procent mindre end i frilandsproduktion og komme udelukkende fra opsamlet regnvand fra de store glasarealer.

Elforbruget er reduceret med mere end 70 procent i forhold til produktion i lagerhaller, det såkaldte vertical farming. I den nye produktion kan solvarmen nemlig recirkuleres. Der opvarmes udelukkende med spildvarme, og naturligt lys erstatter vækstlys. Det giver også gunstige forhold for ensartet dyrkning året rundt.

Produktionen er samtidig semi-closed, så der er ikke adgang til væksthusene for insekter og derfor ingen brug af pesticider.

Sidst, men ikke mindst betyder den automatiske produktion, at salaten ikke er i kontakt med menneskehænder fra frø til emballage. Derfor kan den anvendes uvasket, ligesom holdbarheden er markant bedre, blandt andet fordi salaterne ikke behøver klorvask.

- Vi ved, at efterspørgslen på convenience-salater af høj kvalitet stiger i Danmark. Salaterne passer samtidig meget fint med vores øvrige produkter, og der er generelt et stort fokus på fødevaresikkerhed. Vi kommer til at kunne tilbyde forbrugerne nye sorter af sprøde og smagfulde bladsalater uden brug af pesticider, uden jordbakterier og uden klorskylning. Så det er også et meget rent og sikkert produkt. Og så vil det kunne erstatte importerede salater fra eksempelvis Italien og Spanien, som har tilbagelagt mange kilometer op gennem Europa, inden det lander i supermarkederne, siger Mads Ulrik Pedersen.

Alfred Pedersen & Søn opstarter sin salatproduktion den 1. marts 2023, og de første produkter kan høstes omkring den 1. april 2023.

 

 

 

 

Læs også