JA Maskinstation: - Vi arbejder ikke for at stå stille

Det var lidt af en forskrækkelse, da 37-årige Jakob Andersen fra JA Maskinstation i Brenderup fire dage inde i høstarbejdet måtte akut indlæggelse på grund af hjertesvigt. I dag har han fået indopereret en ICD og maskinstationen kører upåklageligt videre med alle opgaver.

Jakob Andersen bor i Brenderup sammen med sin hustru Line Rasmussen og deres syv-årige søn. JA Maskinstation har blandt andet tre højtrykspressere (Krone HDP2), der kan lave halmballer af størrelsen 90x120 centimeter, hvilket, ifølge ejer Jakob Andersen, gør dem egnede til fragt.

På 12. år er det stadig vækst, der står på ønskelisten, når man spørger ejer af JA Maskinstation Jakob Andersen (37) i Brenderup.

- Vi arbejder ikke for at stå stille. Vi skal fremad – med godt samarbejde med vores kunder, godt håndværk og gode maskiner.

Jakob Andersen grundlagde JA Maskinstation tilbage i 2010 med bare en ansat. I dag tæller virksomheden syv fastansatte og tre til fire medhjælpere i sæson.

Gylle, halm og grovfoder

- Vi beskæftiger os hovedsageligt med gylle, halm og grovfoder, siger Jakob Andersen.

Netop i disse dage er der gang i Krone 1180 snitteren hvor der gennem den næste tid skal snittes i omegnen af 1.000 hektar majs.

-Vi har indkøbt den største snitter på markedet for både at have stor kapacitet og samtidig lave et meget fint produkt, fortæller Jakob Andersen og understreger, at han godt ved, at det er stakken, der bestemmer behovet for kapacitet, og at de derfor er i direkte dialog med kunde, når der snittes.

12.000 baller pr. presser

Udover Krone 1180 snitteren har maskinstationen tre gyllevogne og en selvkørende nedfælder, samt tre højtrykspressere (Krone HDP2, red) der kan lave halmballer af størrelsen 90x120 centimeter.

- Vi havde før en traditionel bigballe presser, der lavede baller i størrelsen 120x120. Det er et uddøende kapitel. Dem der er en tand mindre, er langt mere velegnet til fragt.

Maskinstationen presser i omegnen af 12.000 baller pr. presser.

Lige som Christian Eriksen

- Jeg har et godt hold, og vi har givet den gas med maskiner og har nu en fin maskinpark. Det værdsætter vi selv, og det gør vores kunder selvfølgelig også, pointerer Jakob Andersen.

Det gode hold af ansatte kom på prøve i sommers, da Jakob Andersen blot fire dage inde i høsten, måtte søge læge og blev akut indlagt med hjertesvigt.

- Det var noget at et chok. Jeg kunne godt mærke, at jeg havde det dårligt. Og derfor gik jeg selvfølgelig til læge. Men at det skulle resultere i akut indlæggelse i 14 dage og indoperering af en ICD, det havde jeg på ingen måder forestillet mig.

Jakob Andersen smiler tilbage og understreger, at ICD’en er af fuldstændig samme slags som den, fodboldlandsholdsspiller Christian Eriksen fik sidste år.

- Det er fantastisk, at det kan lade sig gøre. Skulle det ske, at mit hjerte sætter ud af drift, så er den der til at få det hele i gang igen. Det, sammenholdt med, at jeg går til kontrol en gang om ugen, gør mig meget tryg, understreger den unge maskinstationsejer.

Ændrede arbejdsvaner

Han må dog erkende, at han kommer til at ændre sine arbejdsvaner en smule.

- Jeg skal især her i begyndelsen være meget opmærksom på ikke at overanstrenge mig – både fysisk og psykisk. Og fremover bliver det også til mere kontorarbejde, end jeg har været vant til. Det bliver jeg nødt til.

- Heldigvis har mine ansatte klaret høsten fint. De kan sagtens – også selvom de fremadrettet får en anden type chef, end de har været vant til.

Ansætter to mand

Jakob Andersen har planer om at ansætte en til to mand fra foråret og klare sig med lejet hjælp i efteråret.

- Men jeg kommer stadig til at sidde lidt på snitteren. Den er mit hjertebarn, fastslår Jakob Andersen og minder om, at det jo heldigvis også er der, at han slapper af.

- Jeg må ikke stresse. Men skal jeg være helt ærlig, så gør jeg nok det mest, ved ikke at vide, hvordan det går ude i marken. Så helt slippe for mig derude, det gør de altså heldigvis ikke, smiler han og påpeger, at de regnskaber, der hidtil er blevet lavet ude i byen, formentlig trækkes hjem, så han har noget at foretage sig, når tiden byder på kontorarbejde.

- Vi får også elektronisk kalender, så folkene kan se, hvor jeg er, når jeg ikke er her for eksempel i forbindelse med undersøgelser og kontrol.

Må køre bil og traktor

Hvorvidt Jakob Andersens hjerte kommer til at fungere bedre og ikke have behov for hjælp, har lægerne endnu ikke turde gætte på.

- Indtil nu har det, lægerne har foretaget sig, fungeret rigtigt fint. Så jeg er ved godt humør, understreger Jakob Andersen, der dog er blevet frataget sit erhvervskørekort.

- Jeg må ikke længere køre lastbilerne. Jeg må stadig gerne køre traktor og almindelig bil, så det er jeg glad for.

Læs også