Arla investerer to milliarder kroner i vækst i Danmark

De vestjyske mejerier i Videbæk, Nr. Vium og Troldhede får halvdelen af samtlige af Arla Foods’ internationale investeringer i 2018.

Arla Foods har besluttet at investere 527 millioner euro (over 3,9 milliarder kroner) i flere lande i løbet af 2018. Omkring halvdelen af pengene – 1,979 milliarder kroner –  investeres i Danmark i blandt andet Videbæk, Nr. Vium og Troldhede, oplyser mejerikoncernen.

Danmark er det land, hvor Arla Foods investerer mest i 2018, fordi størstedelen af koncernens eksport ud af Europa produceres på selskabets danske mejerier.

I Arinco i Videbæk er den samlede investering i 2018 på 59 millioner euro til udvidelse af mælkebehandlingskapacitet til fremstilling af børneernærings-produkter.

I Danmark Protein i Nr. Vium investeres i år samlet 55 millioner euro til nyt spray tårn og udvidelse af produktion af specialingredienser til fødevareindustrien m.m.

På Troldhede Mejeri investeres samlet 12,9 millioner euro til udvidelse af produktion af Castello specialoste til eksport.

Minister: Fantastisk god nyhed

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) siger om Arlas investeringsplan:

- Det er en fantastisk god nyhed, at Arla har besluttet at investere næsten to milliarder kroner i koncernens danske mejerier i 2018. Det er godt for de danske mælkebønder, og det er godt for Danmark. Investeringerne vil sikre mange danske arbejdspladser, og det viser, at der helt tydeligt er en stor tiltro til dansk landbrug både hjemme og ude, siger Esben Lunde Larsen, der tilføjer:

- Danske fødevarer ligger helt i top på kvalitet, og det er en fornøjelse at se, at der er så stor efterspørgsel efter Arlas danske mælkeprodukter og oste i udlandet. Arla vil længere ud på eksportmarkederne i Afrika, Asien og Mellemøsten for at øge omsætningen, og regeringen vil gøre, hvad den kan, for at støtte denne gode udvikling. 

Halvdelen til øget salg uden for Europa

Beslutningen er netop godkendt af mejerikoncernens bestyrelse af andelshavere på et møde i London. Den er led i en investeringsplan for virksomhedens vækstambitioner frem mod 2020.

To tredjedele af dette års investeringsplan er fokuseret på at øge Arlas europæiske produktionskapacitet.

Foruden de knap to milliarder kroner i Danmark investeres der 82 millioner euro i Storbritannien, 78 millioner euro i Sverige og 65 millioner euro i Tyskland. 36 millioner euro investeres i produktion i andre lande. Halvdelen af investeringerne i 2018 er målrettet projekter, som skal øge Arla Foods’ salg uden for Europa.

Investeringerne vil ske i ny, udvidet og forbedret produktionskapacitet såvel som innovativ teknologi. Investeringerne er fokuseret på at imødekomme den stigende efterspørgsel på mejeriprodukter, på fremstilling af sunde og naturlige produkter, som matcher forbrugernes livsstil, på at vise vejen inden for valle og på bæredygtig fødevareproduktion. 

Skal give et betydeligt afkast

Bestyrelsesformand Åke Hantoft understreger i en pressemeddelelse, at alle Arla Foods’ investeringer skal sikre langsigtede vækst- og indtjeningsmuligheder for mejeriets 11.200 europæiske andelshavere.

- Arla har en historik med gode investeringer, som har skabt vedvarende vækst. I bestyrelsen har vi besluttet at øge investeringerne, fordi vi har identificeret nye projekter og investeringer, som på både kort og lang sigt har potentiale til at give et betydeligt afkast. Den forretningsvækst, som investeringerne vil skabe for vores andelsselskab, vil skabe vækstmuligheder for andelshaverne. Vi ser investeringerne som værende væsentlige for vores fremtidige forretning, siger Åke Hantoft.

Mens produktionen af mælk globalt fortsat er svingende, fortsætter forbruget af mejeriprodukter med at vokse hurtigere end nogensinde før. Arla Foods ser gode muligheder for vækst ved at gribe udfordringen om at imødekomme den stigende efterspørgsel efter mejeriprodukter.

Igennem det seneste årti har Arla øget koncernens globale forretning med 50 procent og opererer nu i 120 lande over hele verden.

Pluk fra Arla Foods investeringsplan for 2018:
  • Arla ser strategiske muligheder indenfor laktosefri mejeriprodukter i Storbritannien. Derfor vil Arla bruge erfaringerne med laktosefri mejeriprodukter fra de skandinaviske markeder og en investering på 56 millioner euro til at skabe fundamentet for produktionen af laktosefri produkter på mejeriet i Aylesbury, Storbritannien.
  • I Sydøstasien og Afrika syd for Sahara stiger den disponible indkomst, og familier efterspørger i stigende grad næringsrige mejeriprodukter. For at kunne imødekomme den stigende efterspørgsel planlægger Arla at udvide produktionen på Pronsfeld Mejeri i Tyskland, hvor der produceres mælkepulver og UHT-mælk til mange af Arlas strategiske vækstmarkeder uden for EU. Investeringen i 2018 er på 10 millioner euro, og det forventes, at der skal investeres yderligere 180 millioner euro over de næste to år.
  • Arla Foods Ingredients modtager endnu engang store investeringer fra moderselskabet, da Arla Foods vil investere mere end 100 millioner euro i ny, banebrydende teknologi og kapacitetsudvidelser til produktion af naturlige valleprotein ingredienser til den globale fødevareindustri.
  • I Sverige vil der blive investeret fem millioner euro i Falkenberg Mejeri, så vallen fra mejeriets produktion af hytteost kan opkoncentreres og tilføres mere værdi gennem Arla Foods Ingredients.
  • I tråd med målene for bæredygtighed i Arlas Good Growth 2020 strategi, støtter investeringsplanen 46 projekter med fokus på bæredygtighed med samlet 15 millioner euro.  Projekterne vil bidrage til reduktionen af Arlas CO2-udledning og hjælpe virksomheden med at forfølge målet om, at mindst halvdelen af energiforbruget i Arla Foods skal komme fra vedvarende energikilder som biomasse, vind og vand i 2020.

Læs også