Dambruger sælger nu sit livsværk

Hellevad Mølles Dambrug i Sønderjylland er sat til salg. For det unge par, der vil arbejde med dyr og fødevareproduktion, er det et billigt alternativ til et landbrug. Positivt dækningsbidrag fra dag ét.

- Nu ser jeg frem til - side om side med vilde bjørne - at stå ved et canadisk vandløb på Vancouver Island og fange laks. Naturligvis udstyret med en peberspary. Det kan skræmme bjørnene væk, siger Jens Fürst Sørensen.

I fjor blev han ramt af en blodprop, og det har været med til at fremskynde beslutningen om at afhænde sit livsværk Hellevad Mølles Dambrug i nærheden af Rødekro i Sønderjylland.

- Jeg har hele mit liv beskæftiget mig med fisk og fiskeri, men nu er det tid til at komme videre. Det er mit store ønske at finde en køber – meget gerne et yngre par – der vil føre dambruget videre, for det er en sund forretning. Ønsket om at få mulighed for at arbejde med dyr og fødevareproduktion kan realiseres her for en brøkdel af, hvad det koster at købe et landbrug, og så er der et positivt dækningsbidrag fra dag ét, fastslår Jens, der som dreng lærte at svømme i en fiskedam i Krabberup ved Vejle.

Hellevad Mølles Dambrug blev etableret i 30’erne. I 1956 overtog Jens Fürst Sørensens forældre stedet, der ligger lige ud til det lille vandløb Surbæk, der er en del af Vidåsystemet.

I dag består dambruget af 21 runde miljørigtige bassiner med tilhørende kumme og klækkehus, en gårdbutik, et fiskerøgeri samt et parcelhus på 160 kvadratmeter. Prisen for dambruget, der ligger på en 1,5 hektar stor grund, er under to millioner.

Dambruget er kendt for at opdrætte kvalitetsfisk bl.a. guldørreder, regnbueørreder og bækørreder. 80 pct. af produktionen afsættes til put and take søer i Sønderjylland og Tyskland. Samtidig opdrættes fisk til udsætning i åer og vandløb. Det sker i samarbejde med bl.a. sportsfiskeforeningen og Danmarks Tekniske Universitets Aqua-sektion i Silkeborg.

- Det bliver vemodigt at forlade stedet, for vi har siden 1981 arbejdet meget med kvalitet og innovation. I dag er det sådan, at det vand, som vi lukker ind i den ene ende, i perioder er renere, når vi lukker det ud i den anden ende, efter det har været en tur gennem bassinerne. Den viden vi har oparbejdet, vil vi naturligvis stille til rådighed for en ny dambruger, slutter Jens Fürst Sørensen.

Læs også