Hårde tider for danske juletræsproducenter

Fynsk juletræsproducent håber på stigende priser, men konkurrencen udefra er blevet så hård, at han overvejer at stoppe produktionen.

- Jeg har høstet mange juletræer, som jeg ikke har tjent en øre på.

De seneste år har ikke været gode for de danske juletræsproducenter. Heller ikke for Jens Kristian Appe, St Appe, ved Tommerup, der dyrker fire hektar med nordmannsgran og to hektar med nobilis. De seneste fem år har han haft svært ved at komme af med sine juletræer, og forventningerne til den kommende sæson er heller ikke høje.

- Jeg vil gerne sælge 4000 træer, men får måske kun solgt halvdelen til lidt over omkostningsprisen. 45 kroner pr. træ er absolut minimum, og får jeg 50 kroner, har jeg ikke fået nogen stor husleje, konstaterer Jens Kristian Appe, der dog håber på en lille prisstigning i forhold til de seneste år med meget lave priser.

Ingen tørkeskader

Noget har Jens Kristian Appe dog at glæde sig over. Han er ikke ramt af den varme og tørre sommer, som har giver en del juletræsproducenter problemer med nyplantede træer, som dør på grund af vandmangel, og etablerede træer, hvor nålene visner på grund af tørken.

- Indtil nu har jeg ikke fundet et træ, som er dødt. Der er enkelte træer, som lider lidt under tørken, men de er etablerede og er derfor mere robuste end nyplantede træer. Og så står mine træer på lerjord. Det har også en betydning. På sandjord er det noget helt andet, siger den fynske juletræsproducent.

Læs mere om juletræsproduktionen i ugens tema i LandbrugFyn

 

Læs også