Startede som 18-årig

Blandt de mange specialmaskiner hos SMH Maskinstation & Smedie er denne afpudser med sneglestråskiller, som anvendes til effektivt at adskille og fjerne rækkerne med hanplanter i spinatmarken. Foto: SMH Maskinstation

 Steffen Marx Hansen var kun 18 år, da han for fem år siden etablerede SMH Maskinstation & Smedie. Som nævnt ovenfor skete det, efter faderen havde lukket sit landbrug og sin maskinstationsdrift med såning for kolleger med specialafgrøder.

- Mens jeg var under uddannelse som faglært landmand, købte jeg en traktor og hegnsklipper. Men da man hørte, jeg ville starte op med lidt maskinstation samtidig med jobbet her hos Hans Erik (den økologiske svinebedrift hos Hans Erik Jørgensen, Jordløse, hvor maskinstationen har lejet sine lokaler, red.), fik jeg nærmest ordre på at så 400 hektar spinat samme år, fortæller den unge maskinstationsejer.

Som det ligeledes fremgår ovenfor, er det siden gået stærkt. Således udgør hans far, Hans Henrik Hansen, sammen med to sæsonansatte medarbejdere medarbejderstaben. Men Steffen Hansen håber snart at kunne fastansætte en maskinstationsmand.

Mange opgaver hele året

For der er nok at rive i. Ud over spinatopgaverne er der også såning og pasning af andre specialafgrøder som purløg, skorzonerrod, karse, pastinak, hvidkål, rosenkål, chrysanthemum, morgenfruer mm.

Til denne sæson har SMH Maskinstation suppleret med endnu en MacDon selvkørende skårlægger. Til de to maskiner rådes over et 12 fods specialbord, samt et 18 fods og 21 fods sejlbord, som bruges til både specialafgrøder og frøgræs.

Et andet nyindkøb til brug længere henne på sæsonen er en 8,5 meters Maschio slagleklipper i butterflyudgave, så der ikke køres i frøgræsset, som skal afpudses.

Desuden tager maskinstationen i Strandby sig om efteråret af grubbesåning, og derefter står den på læsning og transport af omkring 150.000 juletræer.

Smedearbejde

- Endelig udfyldes ledige stunder med entreprenøropgaver, hvor vi blandt andet gør en del i spuling og drænarbejde, fortæller Steffen Marx Hansen.

Til gengæld erkender han, at der kun er begrænset tid til det tredje »ben« i firmanavnet, nemlig smedeopgaver.

- Vi udfører nu nærmest kun reparation og vedligeholdelse af eget grej, samt opgaver for kolleger med specialafgrødeproduktion i lokal-
området.

Læs også