Skov skal passes!

- Og det sker bedst i et samarbejde, der bygger på tillid, siger den fynske skovejer gennem 40 år, Jens Kristian Appe, Tommerup, og skovfoged ved HedeDanmark Odense, Thomas Bager Nielsen, som den sidste halve snes år har arbejdet tæt sammen om driften af gårdens 50 ha skov.

I forbindelse med ugens tema om skov, natur og jagt har LandbrugFyn været på besøg hos skovejer Jens Kristian Appe, Store Appe, Tommerup, sammen med skovfoged Thomas Bager Nielsen, der er ansat ved HedeDanmark Odense, og som siden 2008 har stået for rådgivning og pasning af Store Appes 50 ha skov.
Den dag var en moderne John Deere skovningsmaskine med maskinfører Ole Kjær i cockpittet i gang med tynding - dels i en ung 19-årig beplantning primært af eg og kirsebær, og dels i en lidt ældre skov med lærk og tuja.
 

Budget og planlægning

Efter december-stormen i 1999 blev der plantet nye træer i mange fynske skove, og HedeDanmark arbejder meget med tynding i skove, der er plantet efter stormen. Jens Appes skov med eg og kirsebær er dog plantet i foråret 1999 - altså før stormen.
- Når det gælder planlægning og overordnet afsætning, er det HedeDanmark, der står for det. Men ved oparbejdningen af produkterne er jeg selv med, fortæller Jens Appe.
Ved den igangværende tynding fjernes ca. 30 procent af træerne i selve beplantningen. Desuden laves der spor, som kan benyttes ved fremtidige opgaver. Alt i alt betyder det en reduktion i stamtal på cirka 50 procent. Desuden bliver der tyndet i et stykke med lærk og tuja, som har været tyndet en gang før.
 
Læs reportagen fra skoven ved Tommerup i uges LandbrugFyn – klik på avisen øverst til højre på siden!
 

Læs også