Langelandsk muld vendt af veteraner

En blanding af hyggepløjere og topengagerede konkurrencepløjere deltog i den traditionsrige langelandske pløjedag, som arrangørerne bag endnu engang kan kalde en stor succes.

Lørdag den 25. september var Langelands Veteranpløjere for 12. gang værter ved en succesfuld pløjedag. Fotos: Camilla Bønløkke

11 pløjere deltog i konkurrencen i år. Forrest i billedet ses Morten Kjærgaard fra Nysted på Lolland der blev placeret som nummer et med 106 point med sin Massey Ferguson 135. 19-årige Martin Bruun deltog for første gang selv i hyggepløjningen med en Massey Ferguson 35’er, som han havde lånt af sin farfar. Claus Bruun og Martin Bruun (th), far og søn, deltog begge som hyggepløjere og kørte side om side med hver en Massey Ferguson 35.

Flere af de deltagende pløjere kom langvejs fra. Blandt andet Holger Stengaard fra Aarup, der her ses forrest i billedet. Han blev placeret som nummer tre i dagens konkurrence. 4-500 besøgende i løbet af dagen. Det er det antal, som arrangørerne vurderede, havde været forbi marken i Torpe i forbindelse med pløjedagen.

Dommer Kurt Nørrisgaard fra Skellerup vurderede nøje på de præsterede plovfurer hos de 11 konkurrerende pløjere. Her er det Gustav Rabølle, der blev placeret sommer nummer to, der er under tilsyn af dommeren.

At »Plovkroen«, som Lions Club Langeland står bag, halvvejs måtte afsted efter ekstra forsyninger og i sidste ende alligevel måtte melde alt udsolgt, understreger blot den succes, som Langelands Veteranpløjere for 12. gang har præsteret med den traditionsrige pløjedag i slutningen af september.

- Vi har ikke helt tal på antallet, men 4-500 besøgene har i hvert fald været forbi i Plovkroen, fortæller formand for foreningen, Niels Frovin Christensen, der også i år er taknemmelig over den store opbakning til det langelandske arrangement.

For selv om pløjedagen måske lyder meget lokal, så kommer der deltagere fra både Vestfyn og Sjælland.

- Både fra deltagere og dommere hører vi, at de gerne kommer langvejs fra for at deltage, fordi her er så godt styr på det, lyder det videre fra foreningens formand, der uden tvivl også sætter en ære i, at arrangementet laves ordentligt.

11 konkurrencepløjere

I alt 29 pløjere var mødt frem med deres velpolerede klenodier og den fælles passion for traktorer stod skarpt i solen over marken i Torpe ved Rudkøbing.

- Det er fin jord at køre på, og vi er glade for, at vi i år kan køre på arealet her hos Morten Andersens Maskinstation, påpeger Niels Frovin Christensen, der samtidig understreger, at de også er meget taknemmelige over, at de har kunnet låne bygningen hos Hjørnegårdens Tømrer & Snedker, hvor man kunne samles i Plovkroen.

Ud af de 29 pløjere deltog de 11 i konkurrencen, der med dommer Kurt Nørrisgaards kyndige og kritiske blik på plovfurerne blev målt og vejet, inden dagen var omme og pointene kunne gøres op.

Nummer ét denne dag blev Morten Kjærgaard fra Nysted på Lolland med 106 point, der deltog i konkurrencen med sin Massey Ferguson 135.

Gustav Rabølle fra Simmerbølle, der ellers først lod sig tilmelde konkurrencen i sidste time, blev med placeret som nummer to med100 point, mens Holger Stengaard fra Aarup placerede sig nummer tre i konkurrencen med 98 point.

For hyggens skyld

19-årige Martin Bruun har været med sin far og farfar til hyggepløjning på Langeland mange gange, men har først i år fået muligheden for selv at deltage med sin farfars Massey Ferguson 35.

- Jeg er kun med for hyggens skyld, og fordi jeg synes det er sjovt, fortæller Martin Bruun, inden hans far Claus Bruun, der har været med som hyggepløjer i over 10 år, afslutter endnu en plovfuger på stykket ved siden af med sin Massey Ferguson 35 Guldfugl.

- Så nu er vi tre generationer, der er med, tilføjer Martin Bruun, inden han igen sætter ploven i jorden og arbejder videre på at få de perfekte fuger.

 

Læs også