bannerPos

Åbent hus på Bent Madsens bondegård

13-08-2020 09:14:45
En firlænget stråtækt gård fra 1700-tallet som er total istandsat

En særlig fynsk egnsbyggeskik med store egestammer fra gulv til loft. Bindingsværk og stråtag. Gårdsplads med blankslidte sten, vandpumpe og vandtrug. Bondehave med store frugttræer. Stuehus med mælkekammer, pigekammer, forstue, folkestue og storstue.

Sådan er Bent Madsens Gård i Dreslette på det sydvestlige Fyn. En af den slags firlængede stråtækte gårde, som rammer lige ned i manges forestilling om datidens bondegård ”med heste, grise, køer og får”.

I 2018 blev den unikke og velbevarede gård købt af Realdania By & Byg, og en nænsom restaurering blev sat i gang. Nu er restaureringen afsluttet, og fredag den 21. august er der åbent hus i den fynske bondegård.

– Vi glæder os til at invitere indenfor i Bent Madsens Gård. Der er blevet passet godt på gården i over 200 år, og med restaureringen har vi bevaret det klassiske og rendyrkede udtryk. Vi ser frem til, at gården fremover kan være med til at levendegøre fortællingen om en særlig fynsk egnsbyggeskik og en dansk bygningstype - den klassiske bondegård - som i århundreder har præget det fynske landskab og sat dybe spor i den danske selvforståelse, siger administrerende direktør i Realdania By & Byg, Peter Cederfeld.

I dag er der kun et fåtal tilbage af de hundredvis af gårde, som frem til anden verdenskrig endnu prægede det fynske landskab. Bent Madsens Gård er en af dem.

Dele af gården er ældre end 200 år
Gården, der er navngivet efter den sidste private ejer, er bygget i slutningen af 1700-tallet. Spor i træværket tyder dog på, at enkelte dele stammer fra 1600- måske endda 1500-tallet. Måske er dele af gården flyttet dertil fra et sted i omegnen, hvilket skete i stor stil under oplysningstiden for at give gårdene større jordlodder og øge produktionen.

Igennem generationer er Bent Madsens Gård blevet holdt ved lige, passet og plejet, men de store indgreb eller moderniseringer har der ikke været tale om. Og heldigvis for det. I dag ligger gården fortsat som en velbevaret repræsentant for fynsk egnsbyggeskik, og for nogle år siden blev gården da også kåret til en af Danmarks smukkeste bondegårde.

Med Realdania By & Bygs køb og efterfølgende restaurering er gården nu bevaret og sikret for eftertiden. Det samme er også gårdens særlige sulekonstruktion, som kendes tilbage fra jernalderhuset og vikingeborgen, hvor egestammer fra gulv til kip bar hele konstruktion.

- Kun ganske få steder i Danmark, bl.a. på Vestfyn, blev sulekonstruktioner benyttet helt op i 1700-tallet og 1800-tallet. I dag er langt de fleste af konstruktionerne forsvundet, men på Bent Madsens Gård står to af avlslængerne stadig, som dengang de blev bygget med sulekonstruktion, lerklinede tavl på pileflet og den oprindelige inddeling i brænderum, lade og lo.

Gratis adgang, men du skal have en billet
På grund af de særlige omstændigheder som følge af COVID-19 vil det være nødvendigt at have billet til et bestemt tidsrum. Herved kan arrangementet afvikles med god sikkerhed og inden for de retningslinjer, myndighederne har fastlagt for forsamlingers størrelse.

Billetterne er gratis - hent dem her: Billet til Åbent hus på Bent Madsens Gård

Formandsskifte i Danske Sukkerroedyrkere

Dato(er): 25-09-2020


Online møde for virksomhedsejere og driftsledere

Dato(er): 29-09-2020


Minkavler 2020 ?

Dato(er): 03-10-2020


Medlemsmøde for patrioterne

Dato(er): 22-10-2020


Klar til et besøg af Datatilsynet?

Dato(er): 10-11-2020


Økodag - Inspiration og netværk

Dato(er): 13-11-2020