Lær at indstille ploven korrekt

Landbrugsrådgivning Syd inviterer til pløjekurser, der afholdes i næste måned. afholdes i både Ribe og Varde. Og det kan betale sig at have en korrekt indstillet plov - gevinsten er lavere omkostninger og højere udbytte, lyder meldingen fra planteavlskonsulent.

PLØJNING Kun 1 ud af 5 danske plove anslås til at være indstillet korrekt. Er din plov mon i blandt de 20 procent eller de 80 procent?

- En forkert indstillet plov giver øget brændstofforbrug og øget slid, samt dårligere vækstbetingelser for afgrøden. Det koster altså på bundlinjen at køre med en plov, der ikke er indstillet korrekt, fortæller Søren Boisen Wind, planteavlskonsulent hos Landbrugsrådgivning Syd.

Den gode nyhed er at man med enkelte justeringer  nemt kan reducere omkostningerne til brændstof og sliddele, samt glæde dig til et højere udbytte.

Derfor arrangerer Landbrugsrådgivning Syd to heldags pløjekurser i netop at indstille ploven korrekt. Det første pløjekursus afholdes tirsdag den 8. september hos Per Rasmussen, Mølbyvej 12, Ribe. Det andet pløjekursus afholdes torsdag den 10. september hos Erik Thomsen, Gl. Landevej 77, Horne, Varde.

Fra tidligere pløjekurser ved vi, at deltagerne får et rigtig godt udbytte, fortæller planteavlskonsulenten:

- Der er stort set altid noget at komme efter ift. optimal indstilling af ploven. Vi har blandet andet oplevet plove, hvor liftarme, forplove, muldplader, landhjul og trækstang ikke var korrekt indstillet. Og pløjning, der gennemføres med for høj hastighed. Vi har endda haft helt nye plove, der ikke var indstillet korrekt fra fabrikken, fortæller Søren Boisen Wind. Så der er god grund til at deltage på et pløjekursus, uanset plovens alder og stand.

 

Plovindstillinger fra A til Z

På pløjekurserne vil plovindstillingerne blive gennemgået fra A til Z. Underviseren er Jens Iversen fra Ploveksperten ApS, der lever af at indstille plove og desuden er tidligere verdensmester i pløjning.

Om formiddagen gennemgås de teoretiske indstillinger, hvorefter du indstiller din egen medbragte plov. Kommer du langvejs fra, behøves du ikke at medbringe din egen plov. Du kan også tilmelde dig som tilskuer og hjælpe med at indstille en plov, der ligner din.

Om eftermiddagen sættes plovene i jorden med efterfølgende finjustering, så de laver et perfekt pløjearbejde. For at optimere udbyttet af kurser, er der et maksimalt deltagerantal på 8 deltagere med plov samt 16 tilskuere uden plov.

Tilmelding til pløjekurserne kan ske på lrs.dk. Alle er velkomne, uanset om de er kunder hos LRS eller ej.

jba

Læs også