Et stigende antal landmænd oplever, at gæs forvolder store skader på deres afgrøder. Stigningen i problemet skyldes, at antallet af græs i Europa stiger. De sker på grund af bedre beskyttelse, færre naturlige fjender og gunstige overvintringsforhold.

Det er især store flokke af bramgæs, der giver problemer. Derfor er der brug for effektive metoder til at mindske eller forhindre skader på afgrøderne.

En ny videnskabelig rapport, som DCE – Nationalt Center for Miljø og Energi ved Aarhus Universitet har udarbejdet for Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø, har kortlagt landmændenes erfaringer med forskellige afværgemidler.

Konklusionen på rapporten er, at det med en kombineret indsats af aktive og passive metoder og tæt samarbejde imellem landmænd og jægere er muligt at begrænse skaderne fra gæs mere effektivt.

Skræmmemetoder virker kun kortvarigt

I forbindelse med rapporten har DCE gennemført målrettede interviews med et udvalg af 59 erfarne landmænd i forskellige regioner i Danmark. Her er de mest anvendte afværgemetoder passive skræmmemetoder som fugleskræmsler, flag og poser. Men undersøgelsen viser, at medmindre man opsætter skræmmemidler med meget høj tæthed, har det kun effekt i mindre end en uge, før gæssene vænner sig til dem.

Aktive metoder såsom at jage gæssene væk med biler eller hunde virker på større områder, men effekten er kortvarig. Auditive midler som skræmmeskud og gaskanoner kan have en længere virketid, men de medfører samtidig støjgener, og det gør dem til en diskutabel løsning.

Målrettet jagt og aflastningsmarker

Flere landmænd oplever, at en kombination af reguleringsjagt og aflastningsmarker er den mest effektive og brugbare løsning. Aflastningsmarker er marker, hvor gæssene får lov til at få næring i form af mindre sårbare afgrøder som græs, spildsæd eller roespild. Det kan reducere presset på de vigtigste afgrøder.

Samtidig viser undersøgelsen, at landmænd, der har klare aftaler med jægere om regulering og hjælp til bortskræmning, oplever større succes med at holde gæssene væk.

Rapporten peger på, at en koordineret indsats blandt landmænd og jægere kan øge effekten af afværgetiltag. Mange landmænd investerer tid og penge i at holde gæssene væk, men uden et fælles system kan effekten være begrænset.

Planter