Optimér bundlinjen i planteavlen

Her midt i vækstsæsonen for 2021 gør planteavlere typisk deres overvejelser omkring forventningerne til afgrødernes udbytte. Ifølge Velas-konsulent Kirsten Larsen giver registrering af udbytte og omkostninger år for år imidlertid det bedste overblik.

Ifølge Kirsten Larsen, chefkonsulent i Velas Planteavl, får man den bedste viden om resultatet i marken ved at registrere udbytte og omkostninger og lave en konkret beregning efter høst. Foto: Camilla Bønløkke

- Den bedste viden om resultatet i marken får du ved at registrere udbytte og omkostninger og lave en konkret beregning efter høst. Det er det »afgrøde-økonomi« handler om, fortæller Kirsten Larsen, chefkonsulent i Velas Planteavl.

Hun påpeger endvidere, at det er en rigtig god idé at lave beregninger på egen bedrift og vurdere, om resultatet blev, som man havde forventet.

- Spørg dig selv, hvad gik rigtig godt i vækstsæsonen, og hvad kunne du have gjort lidt bedre. På denne måde kan du hele tiden arbejde med at optimere bundlinjen, siger Kirsten Larsen.

Bliv inspireret

Ifølge planteavlskonsulenten kan man også hente inspiration fra andre ved at deltage i en erfagruppe, som sætter fokus på økonomien i planteavlen.

- Jeg er meget tilfreds med at være med i Afgrøde-økonomi og har nu været med i tre år. Der er rigtig meget værdi i at få opgjort udbytter og dækningsbidrag pr. afgrøde og også pr. mark. Det giver overblik, og jeg har styr på det. For eksempel kan jeg hele tiden følge med i hvilke afgrøder, der giver de bedste udbytter og dækningsbidrag i de enkelte år, siger landmand Finn Eskelund Andersen fra Frørup.

Overblikket er vigtigt for Finn Eskelund Andersen, der også bruger Afgrøde-økonomi til at holde styr på forpagtninger.

- Jeg kan også langt bedre vurdere økonomien i de enkelte forpagtninger. Det er nemt at gå tilbage og se resultatet, og så er der et godt udgangspunkt til næste gang, der skal forhandles pris på forpagtningen.

For Finn Eskelund Andersen er Erfa-gruppen også en rigtig god anledning til at få gjort noget ved tingene. Han bruger derfor gruppen til både sparring og til at holde styr på indberetningerne.

- Fordelen ved at være med i en gruppe er, at vi drøfter dyrkningen af de enkelte afgrøder – gødskning, kemiforbrug, etablering osv. Selvfølgelig er forudsætningerne ikke ens, men det giver en bedre forståelse af egne resultater. En anden fordel er, at der er en deadline for indlevering af tallene, herved får jeg det gjort – og det er faktisk ikke så svært, når man bruger Farmtracking. Mange af tallene har jeg jo indtastet i forvejen, slutter Finn Eskelund Andersen.

Læs også