Mest kål på Fyn

For sjette år i træk er der kommet flere kålmarker. Ifølge Landbrugsstyrelsen er det særligt de fynske landmænd, der er vilde med at dyrke kål.

Siden 2015 er det danske areal med kål steget med 25 procent.

- Det er sjette år i træk, at kålarealet stiger. Her kan vi se, at Fyn er Danmarks kålcentrum. Samlet set bliver der dyrket godt 1.900 hektar kål i hele landet, og her bliver 665 af dem dyrket på Fyn. På andenpladsen har vi Vestjylland, hvor der bliver dyrket 467 hektar, udtaler Peter Byrial Dalsgaard, teamleder i Landbrugsstyrelsen.

Gør man kåldyrkningen op i kommuner, er det en midtjysk kommune, der indtager førstepladsen. Her er det landmænd i Viborg Kommune, der dyrker allermest med et areal på 269 hektar, dog skarpt forfulgt af Assens Kommune, hvor der samlet set dyrkes 251 hektar.

Kål findes i mange forskellige typer, men som i 2015 er det stadig blomkål, der dyrkes mest af i Danmark. I 2021 dyrkes der, samlet set, blomkål på areal på cirka 512 hektar, hvilket svarer til cirka en fjerdedel af det samlede areal, der dyrkes med kål i Danmark. Men spids- og savoykålen vinder lige så stille terræn.

Tidligere på året offentliggjorde fødevareminister Rasmus Prehn Danmarks nye officielle kostråd, og her bliver netop kål fremhævet som en af de grøntsager, danskerne bør have med i deres kost, hvis de vil spise sundt og klimavenligt.

Læs også