Flotte udbytter i Strube-sorter
Strubes hurtige ensartede fremspiring bærer frugt. I et år, hvor foråret gav meget store udfordringer på fremspiring i hele roeområdet, betød Strubes høje frøkvalitet rigtig meget.

Peder Hansen, Storeladegaard ved Errindlev på Lolland, er yderst tilfreds med fremspiringen i Strube-sorten Nasser. Foto: Strube
Peder Hansen, som driver Storeladegaard ved Errindlev nær Rødby på Lolland, har i starten af kampagnen leveret cirka 13 hektar roer af Strube-sorten Nasser.
Da alle Nasser-roer var leveret, endte udbyttet på godt 15,1 tons sukker pr. hektar med en sukkerprocent på omkring 17,1 i gennemsnit, og 88 tons rene roer pr. hektar, hvilket i den grad er tilfredsstillende.
Peder Hansen kan kun bekræfte, hvor vigtig den ensartede fremspiring er.
- Vi har haft fuldt plantetal lige fra den tidlige start. Det har gjort, at vi har kunne time vores ukrudtsbekæmpelse, så vi ikke har skadet nogle små roer med de planteværnsmidler, vi nu en gang har til rådighed, fortæller han og tilføjer:
- Vi har svampesprøjtet marken to gange, hvilket har holdt den sund lige til levering. Det er første gang, vi har haft sorten Nasser, og den har leveret meget flot udbytte.
Ro i maven
Igennem hele kampagnen har vi fået tilbagemeldinger om meget høje udbytter i Nasser. På Møn meldte en dyrker om 17,2 tons sukker pr. hektar, og historien er den samme. Hurtig ensartet fremspiring, hvilket giver mange og store roer til høst.
Det er ikke kun Nasser, som klarer sig godt, oplyser Kristian Nørby Nielsen, produkt-manager hos Strube Scandinavia ApS.
- Vi har en ny nematodesort på markedet, som hedder Button, og selvfølgelig har vi været meget spændt på, hvordan den har klaret sig. Men de første tilbagemeldinger gav os ro i maven. På Midtlolland er der høstet omkring 13,8 tons sukker pr. hektar.
Tæt samarbejde
- Vi er utrolig glade for det tætte samarbejde, vi har med roedyrkerne i hele dyrkningsområdet. Vi får løbende tilbagemeldinger igennem sæsonen om, hvordan Strubes sorter udvikler sig og præsterer, siger Kristian Nørby Nielsen og fortsætter:
- Det er omkring fremspring, sprøjtestrategier, eventuelle udfordringer og også udbytter. Som en roedyrker sagde: »Strube opfordrer mig altid til at ringe ved problemer, så synes jeg også, at jeg vil ringe, når det går rigtig godt«.
- Disse informationer er meget vigtige for os, så vi kan melde tilbage til vores udviklingsafdeling om den aktuelle situation. Det arbejde, der ligger med at fremdrive en roesort, involverer mange mennesker, og for dem er det også så vigtigt at vide, hvad der sker i de respektive lande, forklarer Kristian Nørby Nielsen.