Projekt skal sikre flere danske bælgfrugter

Projektet »Dansk Bælg«, der netop har modtaget en bevilling på 12,2 millioner kroner fra Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP), vil gennem fokus på sundhed, smag og økonomi hjælpe dansk producerede bælgfrugter ind i landbruget.

Størstedelen af de bælgfrugter, der bliver spist herhjemme, er importerede. Projektet »Dansk Bælg« med Professionshøjskolen Absalon i spidsen vil de næste tre et halvt år fokusere på at få danske bælgfrugter ind på markedet.

- For at nå det mål, så skal vi se på hele vejen fra produktion til storkøkken. Det skal smage godt, det skal være nemt at bruge og det skal være sikkert og sundt, forklarer Margit Dall Aaslyng, docent – Ph.d., ernæring og sundhedsuddannelsen, Professionshøjskolen Absalon, der er projektleder på projektet.

Projektet »Dansk Bælg» er et samarbejde imellem parter, der samarbejder med hele fødevareværdikæden fra jord til bord: Landbrugs- og fødevareproduktionen (Seges Innovation), industrien (DAVA Foods (DAVA)), forskere (Professionshøjskolen Absalon (PHA), Københavns Universitet (KU), Aarhus Universitet (AU)) og professionelle slutbrugere (Compass Group (CG)).

Nye smags- og teksturvarianter

I fællesskab vil det være muligt at udvikle nyskabende teknologiske løsninger, der kan give helt nye smags- og teksturvarianter og dermed gøre det lettere at få danskerne til at spise flere bælgfrugter.

Hos Seges Innovation, der arbejder med at udvikle ny viden og konkrete løsninger til bæredygtig fødevareproduktion, er man begejstrede for samarbejdet.

- Bælgfrugter er fantastiske afgrøder, både for helbredet og for klimaet. De er sunde og rige på protein, og så kan de fiksere kvælstof fra luften, så det er tilgængeligt for dem selv, og for den efterfølgende afgrøde, lyder det fra Eva Braüner Sørensen, Seges Innovations specialist i plantebaserede fødevarer.

Hun tilføjer, at man i Danmark har mange dygtige landmænd, som er ivrige efter at producere bælgfrugter til fødevarer, men som desværre ofte oplever udfordringer med at få deres produkter afsat, fordi efterspørgslen simpelthen er for lille, selvom mange egentlig gerne vil efterleve de officielle kostråd og spise flere bælgfrugter.

Læs også