Klimavenlig teknologi springer i øjnene på verdens største maskinmesse

Stort set alle udstillere på Agritechnica 2019 har seriøse bud på en medvirken til at gøre landbruget klimaneutralt.

Med en global målsætning om mere skov, idet skoven optager og lagrer store mængder CO2. Særligt gunstigt er det, hvis træet anvendes til byggeri og dermed udsætter tidspunktet, før det lagrede CO2 genindtræder i gasformigt kulstofkredsløb. Bemærk det monstrøse Hermes Tårn midt i Agritechnica messecentret, der hovedsageligt er bygget i træ.  (Fotos: Bøje Østerlund) Under motorhjelmen på denne Schäffer-minilæsser er der ikke nogen motor, men et stort batteri. Med lovpligtig skiltning om, at batteriet ikke må smides væk sammen med dagrenovationen efter endt brug. Bag motoren på denne ellers helt traditionelle mejetærsker sidder et batteri af gastanke med komprimeret naturgas, biogas eller metangas, der udgør brændstoffet til høstarbejdet. Afhængigt af gassens oprindelse og efterbehandling af udstødningsgasserne kan der være tale om klimaneutral tærskning. Palesse Pure Wheat-maskinen er bygget hos Gomselmash i Hviderusland. Bag motoren på denne ellers helt traditionelle mejetærsker sidder et batteri af gastanke med komprimeret naturgas, biogas eller metangas, der udgør brændstoffet til høstarbejdet. Afhængigt af gassens oprindelse og efterbehandling af udstødningsgasserne kan der være tale om klimaneutral tærskning. Palesse Pure Wheat-maskinen er bygget hos Gomselmash i Hviderusland. Conservation agriculture har et stærkt klimaneutralt potentiale, hvis de rammesættende magter vil acceptere et klimavenligt brug af glyfosat eller tilsvarende produkt til nedvisning af ukrudtet, når der sås i ny afgrøde direkte i et lag af afgrøderester eller stubbene fra en foregående afgrøde. Gennem en meget lang årrække har stort set alle producenter af såudstyr kunnet levere maskiner til mere eller mindre direkte såning. Britiske Claydon, som vises her, bearbejder jorden en smule i samme træk som såningen foregår, og nærmer sig derfor principperne med direkte såning og conservation agriculture. I de fleste former for landbrugsproduktion udgør industriel tænkning et vigtigt element i ressourceeffektiv fødevareproduktion. På Agritechnica udfordres grovvaresektorens foderfabrikker af mobile fabrikker til fremstilling af foderblandinger hjemme på gården, hvor blandingens hovedkomponenter er dyrket, og husdyrene står. Potentielt kan mobile foderfabrikker og såsædsfabrikker drives ved hjælp af el fra solceller eller vindkraft. High density halmpressere til fremstilling af halmballer til brug for klimavenlig energifremstilling på halmværkerne, stilles der karv om, at en halmvogn i fremtiden skal kunne laste op til den dobbelte last. Det kræver kraftigere aksler, flere aksler og bedre bæreevne på halmvognens dæk.

Det er fejltolkning, hvis nogen tror, landbruget begynder fra et nulpunkt, når der i de kommende år arbejdes frem mod at blive klimaneutrale.

De vedholdende bestræbelser på at optimere ressourceeffektiviteten pr. kg mælk, pr. kg kød og pr. kg vegetabilsk menneskeføde har været i gang siden mennesket begyndte at gå oprejst. Alligevel har de seneste meldinger om landbrugets vilje til at blive klimaneutrale inden for en kort årr&ae

Vil du læse mere?

Prøv 30 dage for 30 kr.

Dette indhold er forbeholdt vores abonnenter, men du kan få adgang på få minutter, med online abonnement.

Allerede abonnent?

Læs også