bannerPos

30 millioner på vej tilbage til lokal udvikling

Regeringen sætter 30 millioner kroner ekstra af til de lokale aktionsgrupper (LAG), som arbejder med projekter, der understøtter gode levevilkår i landdistrikterne og på de små øer. Arkivfoto

Ditte Birkebæk Jensen

Journalist
09-10-2019 12:04
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) ruller den tidligere regerings nedskæring af penge til landdistrikterne tilbage. Dermed er der igen 30 millioner kroner på vej til projekter, der skal skabe liv på landet.

Erhvervsminister Simon Kollerup (S) ruller den tidligere V-regerings nedskæring af de lokale aktionsgrupper tilbage. Dermed afsætter regeringen 30 millioner kroner ekstra i 2020 til lokale projekter, der fremmer bæredygtig udvikling og grøn omstilling i landdistrikterne – de såkaldte LAG-midler.

Med LAG-midlerne får borgere, virksomheder og foreninger en økonomisk hånd til at udvikle det lokale erhvervsliv eller til at understøtte gode levevilkår i landdistrikterne og på de små øer.

Sådan fordeles pengene

  • Region Midtjylland får yderligere 5,75 millioner kroner. Dertil kommer, at LAG Småøerne og LAG Langeland, Læsø, Samsø, Ærø tilsammen får yderligere 3,68 millioner kroner
  • Region Nordjylland får yderligere 4,96 millioner kroner. Dertil kommer, at LAG Småøerne og LAG Langeland, Læsø, Samsø, Ærø tilsammen får yderligere 3,68 millioner kroner
  • Region Sjælland får yderligere 7,81 millioner kroner. Dertil kommer, at LAG Småøerne får yderligere 1,23 millioner kroner
  • Region Syddanmark får yderligere 7,81 millioner kroner. Dertil kommer, at LAG Småøerne og LAG Langeland, Læsø, Samsø, Ærø tilsammen får yderligere 3,68 millioner kroner

 

- LAG-midlerne er vigtige for udviklingen i Danmarks landdistrikter. Derfor var det en helt skæv prioritering, da V-regeringen i sin tid beskar ordningen med en tredjedel. Vi har i Socialdemokratiet lovet at rulle den borgerlige nedskæring tilbage. Det gør vi nu i dag ved at tilføre 30 millioner kroner til området i 2020, siger ministeren i en pressemeddelelse.

Skaber grønne arbejdspladser

Erhvervsministerens forventning er, at flere midler til de lokale aktionsgrupper vil understøtte bæredygtig udvikling og grøn omstilling i landdistrikterne og på de små øer. De grønne projekter skal være med til at styrke lokalsamfundene og skabe flere arbejdspladser.

- Landdistrikterne er en del af klimaløsningen. Produktionen og ideer er mange i disse skønne områder uden for de store byer. Det er derfor, at vi nu både styrker de lokale aktionsgrupper og den grønne omstilling. Der er i mine øjne god sammenhæng mellem at skabe aktivitet og arbejdspladser ude i landdistrikterne og at bidrage til en mere grøn fremtid. Det potentiale understøtter vi nu helt kontant.

Den nuværende LAG-indsats er en del af EU’s Landdistriktsprogram og løber til 2020, hvorefter der igen skal forhandles om en ny programperiode.

Fakta om LAG

  • Der er i alt 26 lokale aktionsgrupper (LAG) på tværs af landet, som tilsammen dækker over 56 kommuner og 27 småøer
  • Med LAG-midlerne får borgere, virksomheder og foreninger en økonomisk hånd til at udvikle det lokale erhvervsliv eller til at understøtte gode levevilkår i landdistrikterne og på de små øer
  • De lokale aktionsgrupper giver tilskud til projekter (LAG-midler), der kan skabe vækst og udvikling i landdistrikterne. Aktionsgrupperne prioriterer midlerne på baggrund af den lokale LAG-forenings egen strategi

Kilde: Erhvervsministeriet

ditte@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 20 96 67

Robot gør dyrkning af roer rentabel

Firmaet Farmdroid har med deres markrobot FD20 skabt mulighed for blandt andet at dyrke økologiske roer, da robotten både sår og renholder marker på op til 20 hektar.

Vi står enestående stærkt

Mens eksempelvis tyske landmænd samles i dyb frustration til demonstrationer, fordi de ikke kan finde nogen venner, står vi i Danmark enestående stærkt, lød det fra formanden for Landbrug & Fødevarer på svineproducenternes årsmøde i går.

Tyske landmænd sendte fælles opråb til nationen

Tusindvis af landmænd fik politikerne i tale under landsdækkende traktordemonstrationer i går. Effektivt Landbrug var med, da landmændene i Slesvig-Holsten afviklede deres arrangement i Rendsborg.

Debatten på svinekongressen er uskøn

Der er for meget negativitet i debatten på svinekongressen. Tag nu ja-hatten på, lød opfordringen fra svineproducenten Jonas Würtz under debatten.

Harsk kritik regnede over formand på grund af tabt millionretssag

Formand Erik Larsen for Seges Svineproduktion fik hårde ord med på vejen fra henholdsvis formanden og næstformanden fra Danske Svineproducenter. Blandt andet på grund af hele balladen om DanBred og Danish Genetics samt den tabte retssag mod Ulrik Lundgaard fra Solvang Svineavl, som blev tilkendt syv millioner kroner.

Henrik Biilmann ny direktør i VikingGenetics

Nordisk kvægavlsforening, VikingGenetics, har udnævnt den hidtidige direktør for Friland A/S, Henrik Biilman, som administrerende direktør fra 1. februar 2020.
Side 1 af 1667 (33325 artikler)Prev1234567166516661667Next