Ministerielle støttekroner til østlige landdistrikter
Erhvervsministeriet Landdistriktpulje har åbnet op for udbetalinger til skabelse af aktiviteter i de hjemlige landdistrikter, og det har kastet penge af sig til flere projekter i det østlige Danmark.

I Region Hovedstaden har projektet »Taste and Run« fået stastlige midler i støtte. Her vil folkene bag afholde et årligt oplevelsesløb i Halsnæs Kommune, som præsenterer Halsnæs, naturen, kulturen og de lokale fødevareproducenter, og som kombinerer sport med fritid og turisme.
Oplevelsesløbet vil være på mellem 12 og 15 kilometer og tage fire timer med start fra Grønnessegaard Gods. Projektet har fået tilsagn om støtte på 149.000 kroner, oplyser Erhvervsministeriet.
Der er også givet penge til landsbyudvikling. Projektet Landsbyens udvikling i Frederikssund Kommune vil udforske, hvordan nye fælleshuse kan udvikles til egentlige lokomotiver for landsbyudvikling.
Projektet har to spor. I det ene skal der udvikles en landsby-udviklingsstrategi og plan. I det andet vil man udvikle og afprøve en strategi for, hvordan private virksomheder som en del af deres CSR-strategier kan spille en rolle for udviklingen af fælleshuse. Projektet har fået tilsagn om støtte på 195.000 kroner.
Glæde over ansøgerfelt
De støttede projekter er udvalgt af Det Rådgivende Udvalg for Landdistriktspuljen bestående af formand Finn Jorsal samt Lisbeth Kristensen Lei, Nynne Larsby Friis og Niels Natorp. Her glæder man sig over ansøgerfeltet.
- Det er glædeligt at se, at der rundt om i landet bliver arbejdet aktivt med forskellige måder at få nærheden tilbage i landdistrikterne. Derudover glæder det også udvalget, at der har været så mange gode ø-projekter, som har handlet om vital infrastruktur. Det gælder for eksempel købmandsbutikker, tankanlæg og havne, der alle i høj grad medvirker til opretholdelse af øsamfundene, siger Finn Jorsal.
I alt var der 138 ansøgere til Landdistriktspuljen, hvor 36 projekter i hele landet har fået støtte på 8,2 millioner kroner.
Et af de projekter, der har fået støtte, så det kan mærkes, er projektet »Udvikling på ryggen af Bornholms Grønne Bølge«, som har fået godt 375.000 ministerielle kroner i støtte.
Projektet tager udgangspunkt i de fire byer Vestermarie, Østerlars, Østermarie og Pedersker som alle ligger mere end tre kilometer fra kysten. Fælles for landsbyerne er, at der ingen bopælspligt er, samt at byerne har en Dagligbrugs og aktive borgerforeninger.
Projektet sætter fokus på hvordan de fire byer bedst udnytter Bornholms Grønne Bølge til at bringe den oplevede nærhed tilbage, for derved at skabe en udvikling, der kan understøtte tilflytning.
Igennem projektet vil de fire byer modtage facilitering og ekspertviden til at udarbejde strategier for indsatser, der giver optimal udnyttelse af nærheden til Bornholms Grønne Bølge.
hka