Daka Refood samarbejder med Ørsted om nyt biogasanlæg på Sjælland
Daka Refood og Ørsted undersøger mulighederne for sammen at bygge et stort, nyt biogasanlæg med tilhørende forbehandlingsanlæg på Sjælland. Det gør de blandt andet for at skabe et slutprodukt til økologiske landmænd for at få næringsstoffer tilbage til deres marker. Men tidsplanen er stram.

Hos Daka Refood er der store visioner om at skabe en base på Sjælland. Fotos: Daka Refood
Daka Refood og det store energiselskab Ørsted har store planer. Planerne handler om at bygge et anlæg, der udelukkende skal basere sig på at producere biogas ved hjælp af indsamlet madaffald. Gylle fra landbrug skal således ikke være en del af det.
Hvis det lykkes, vil det skabe grundlag for et slutprodukt, som skal kunne bruges af økologiske landmænd til at få tilført næringsstoffer til deres marker igen.
Men for at anlægget skal kunne blive en realitet, kræver det forhåndstilkendegivelser fra en række landmænd.
Landmændene skal nemlig kunne se idéen bag at investere i nogle større tankanlæg til opbevaring af den afgassede pulp, og det er derfor vigtigt for virksomheden Daka at indlede en dialog med landmændene og præsentere dem for mulighederne.
- Til gengæld for investeringen så vil vi kunne tilbyde en sikker og stabil løsning til at kunne levere de recirkulerede næringsstoffer tilbage til deres marker. Og produktet bliver desuden flydende, så det er nemt at sprede, siger Peter Dammegaard, som er ansvarlig for salget af Dakas recirkulerede gødningsprodukter ved navn Øgro.
Stort økologisk ønske
Peter Dammegaard fortæller, at Daka vil kunne imødekomme en lang række økologiske landmænds ønsker og behov for gødning – er behov, som er stort på Sjælland.
De mange regler, som økologiske landbrug skal efterleve, skal naturligvis overholdes. Og indenfor gødningsområdet har det især været en udfordring, da der kun findes få alternativer til den kunstgødning, som de konventionelle landbrug benytter sig af. Og udfordringen er også, at økologiske landbrug stadig bliver nødt til at gøre brug af konventionel gødning, da der ikke er dyrehold nok i forhold til behovet for næringsstoffer.
Men med dette nye anlæg så påstår Daka, at man vil kunne opfylde store dele af målsætningen for økologiske landmænd om at udfase den konventionelle gødning.
- Anlægget forventes at få en kapacitet på 130.000 tons madaffald årligt. Og det vil kunne dække cirka 20 procent af det nuværende behov for gødning på de økologiske marker på Sjælland, siger Peter Dammegaard.
Ifølge Lars Brødsgaard så er det estimeret, at markedet for madaffald ligger på cirka 700.000 tons årligt.
- Og desværre ender langt størstedelen i forbrændingsanlæggene, hvilket er spild af vigtige næringsstoffer, som ville kunne gavne landmændene. Vores anlæg kan være med til at bane vejen for endnu mere økologisk produktion i Danmark, fordi det her vil understøtte grundidéen om bæredygtighed, siger Lars Brødsgaard.
Stram tidsplan
- Vi har en stram tidsplan. Vi arbejder målrettet på, at det hele skal stå klart til opstart i 2020. Det betyder så også, at vi skal have fat i landmændene nu for at få dem til at investere i de nødvendige anlæg, som det kræves, for at vi kan komme op på de nødvendige mængder, siger Lars Brødsgaard.
Kan I uddybe nærmere, hvor præcist anlægget skal ligge?
- Så langt er vi ikke endnu. Vi er stadig i den indledende fase med at søge godkendelser. Men vi arbejder p.t. på at etablere vores forbehandlingsanlæg i Hvidovre, siger Lars Brødsgaard, som er chef for Daka Refood.
Som det er nu, så bliver en del af det sjællandske madaffald transporteret over Storebælt og Lillebælt til blandt andet Daka Refoods anlæg i Horsens. Og selvom det stadig sikrer recirkulering af næringsstoffer i forhold til bare at sende affaldet på de lokale forbrændingsanlæg, så giver selve tanken om de lange transporter ikke den store mening for de lokale kommuner, som Daka har et ønske om samarbejde med.
- Derfor er det også vigtigt, at vi kommer til at være placeret lokalt, siger Lars Brødsgaard.
Affaldseventyr
Inden år 2024 skal alle landets kommuner kunne tilbyde sortering af madaffald til borgerne. Rundt regnet en tredjedel af landets kommuner tilbyder allerede dette, og det er også dette »affaldseventyr«, som Daka har en mission om at blive en meget større del af.
I forvejen har Daka Refood udover aftaler med aktører i fødevareindustrien også en aftale med Horsens Kommune om at genanvende madaffald fra kommunens borgere. Aftalen trådte i kraft i 2018, og madaffaldet behandles på Daka Refoods forbehandlingsanlæg ved Horsens, som blandt andet sorterer fremmedlegemer fra i behandlingsprocessen. Den pulp, der produceres, bliver så efterfølgende leveret til Horsens Bioenergi til biogasproduktion.
Lars Brødsgaard fortæller, at der indenfor ganske få år er sket store, teknologiske fremskridt indenfor processerne i deres anlæg og i biogasanlæg i almindelighed. Blandt andet er sorteringsdelen blevet langt bedre, så eventuelle plastikrester og andre uorganiske materialer bliver sorteret fra.
- Slutproduktet er derfor blevet langt renere og holder sig et godt stykke under de fastsatte grænseværdier, siger han.