bannerPos

Fugleelskere og landmænd går sammen om at hjælpe viben

L&F og DOF har indgået et samarbejde om beskyttelse af viben, der er truet.

Lasse Ege Pedersen

18-04-2019 12:00
Viben er truet. Den lille fugl er gået tilbage med 75 procent siden 1976. Derfor har Dansk Ornitologisk Forening og Landbrug & Fødevarer nu slået sig sammen for at standse tilbagegangen af danske viber.

Viben er en sand forårsbebuder. Desværre bliver det sværere og sværere at spotte den lille fugl på den danske forårshimmel. 

I Danmark er viberne gået tilbage med cirka 75 procent siden 1976. Tilbagegangen skyldes især mangel på gode levesteder, der betyder, at vibens unger har svært ved at overleve.

Derfor går Landbrug & Fødevarer og Dansk Ornitologisk Forening sammen om at sætte fokus på tilbagegangen i agerlandets fugle og bidrage til at skabe bedre vilkår for viben på marker, hvor landmanden ønsker at gøre en ekstra indsats for den besungne og tidligere udbredte karakterfugl i det åbne danske landskab.

Det sker med den fælles kampagne »Sammen om at hjælpe viben«, der blandt andet skal guide landmændene til at hjælpe de trængte viber.

I en fælles pressemeddelelse fra de to organisationer lyder det fra Egon Østergaard, formand for Dansk Ornitologisk Forening, at det er stærkt bekymrende, at landbrugslandets fugle er i frit fald.

Han håber, at samarbejdet med Landbrug & Fødevarer forhåbentlig kan bidrage til en øget bevidsthed om det tab af biodiversitet, vi er vidner til, og inspirere både landbrugere og andre arealforvaltere til at indtænke plads til naturen i produktionen.

- Dette er et første lysegrønt skridt mod et forhåbentligt endnu grønnere fremtidigt natur-samarbejde, siger Egon Østergaard.

 

Glad for samarbejde

Martin Merrild, formand i Landbrug & Fødevarer, glæder sig over samarbejdet med Dansk Ornitologisk Forening.

- Vi samarbejder gerne med de grønne organisationer om at sikre en fortsat rig dansk natur i samspil med landbruget. Vi ved, at mange landmænd gerne vil gøre en indsats for at hjælpe viben, men mangler viden om, hvad de konkret kan gøre på deres landbrug. Det er derfor, vi nu i samarbejde med ornitologerne har udarbejdet en række anbefalinger, der giver gode råd til den enkelte landmand om, hvad han eller hun ad frivillighedens vej kan gøre på sin ejendom for at hjælpe viben, siger Martin Merrild.

Kampagnen »Sammen om at hjælpe viben« består blandt andet af en række konkrete tiltag som landmændene kan udføre for at hjælpe viben. De er blevet til i et fagligt samarbejde mellem Dansk Ornitologisk Forening og Seges.

Ud over at gavne viben vil tiltagene også give bedre levemuligheder for andre af landbrugslandets planter og dyr, lyder det fra de to organisationer.

Derudover opfordres landmændene også til at indlede et samarbejde med den lokale ornitolog om at styrke viben i deres lokalområde.

Danske landmænd har i 25 år hjulpet kolleger i Sydøstasien

Danske landmænd på studietur til Cambodia og Vietnam blev i 1994 starten på en langsigtet hjælp til kollegerne i de krigshærgede lande.

Stadig stort behov for vanding

Behovet for vanding er stadig stort i store dele af Danmark, hvor tørkeindekset målt mandag lå mellem syv og ti.

Nordjyske landmænd har vist de vil naturen og miljøet

Ansøgningsrunden for minivådområder 2019 er nu overstået, og her har landmændene i det nordjyske igen vist, at de tager de miljøudfordringer, landbruget står overfor, seriøst.

Driftsleder: Fungerer soen – så fungerer resten

Udfordringerne med tomme søer og gaspustere var store for et år siden på Ødum Engholm ved Hadsten. Et forsøg i besætningen med tang fra de norske fjorde har imidlertid vist sig som problemløser.

Kun de ti procent bedste slagtesvineproducenter lavede overskud i 2018

Kun de cirka ti procent bedste slagtesvineproducenter formåede at lave overskud i deres driftsgren i 2018, viser nye Business Check-tal.

Valggyser i vente for tidligere landboformand

Venstre står til at få tre-fire mandater i Europa-Parlamentet. Den tidligere mangeårige KHL-formand, Asger Christensen, der er EU-kandidat for Venstre, er formentlig lige på vippen til at blive valgt ind.
Side 1 af 1543 (30858 artikler)Prev1234567154115421543Next