Selv om Danish Crown har planer om at komme ind på markedet for plantebaserede bøffer til blandt andet burgere, ligger det ikke umiddelbart i kortene, at danske landmænd skal levere råvarer til produktet.

Senere i år begynder Danish Crown at sende bøffer, baseret på plantefars, ud i de danske supermarkeder.

Slagterigiganten har produktudviklet på sit koncept igennem længere tid, og med en stigende efterspørgsel på produkter, der kan afløse de mere traditionelle kødprodukter, er Danish Crown klar til at tage deres andel i et marked, der ifølge den britiske Barclays Bank kan ramme en størrelse på 900 milliarder kroner i løbet af få år.

 

Mindre praktisk betydning

Men for danske andelshavere vil satsningen på produktion af plantebøffer ikke få den store praktiske betydning. Fokus er snarere på at øge indtjeningen, til fordel for andelshaverne, lyder det fra Danish Crown.

- Det er ikke noget, der kommer til at påvirke vores samarbejde med andelshavere rent praktisk. Det, det handler om, er at ramme det, som supermarkederne efterspørger. Det er et spørgsmål om, at hvis vi ikke laver det, er der nok nogle andre, der gør det, siger pressechef i Danish Crown, Jens Hansen.

- Vi mener selvfølgelig, at vi kan gøre det bedre end andre, så den forretning, der måtte komme ud af det her, og den indtjening der måtte være, kan komme den danske landmand til gode, siger Jens Hansen.

 

Klima spiller ind

Umiddelbart er der dog ikke lagt op til, at danske landmænd skal levere råvarerne til det nye koncept i første omgang. Det skyldes blandt andet klimaforhold i Danmark.

- Der er selvfølgelig en høj kvalitet i produkter til det her i Danmark, men til det her projekt skal man have nogle helt andre kvaliteter på nogle bestemte tidspunkter til vegetarburgere, siger Jens Hansen og fortsætter:

- Det er klart, at hvis vi skal have en masse rødbeder, er de til at producere i Danmark. Men der kan være nogle bønneprodukter, som det ikke er til at lave i Danmark på grund af klimaet.

 

Kan ændre sig

Han vil dog ikke afvise, at Danish Crown på et tidspunkt kan bruge råvarer til produktet fra f.eks. andelshavere.

- I det øjeblik, vi kan se en ide i det, vil vi helt klart forfølge det. Men i første omgang ligger det ikke i kortene, også fordi hvis vi skal have råvarerne fra andelshavere, vil det kræve et set-up, hvor vi kan håndtere det for os, for eksempel hvis det er rødbeder, vi skal bruge, skal landmanden så have lagerplads til det, indtil vi kan hente dem.

- Men det er klart, at hvis det her bliver rigtigt stort, vil vi jo prøve at få det til at komme ejerne så meget som muligt til gode, men det er ikke i planerne i første omgang.

Med det nye produkt træder Danish Crown ind på et marked, hvor en anden dansk fødevareproducent, Naturli’ Foods, har fået fodfæste. Naturli’ Foods plantefars har i løbet af 2019 erobret fem procent af markedet.