bannerPos

Sådan holder du fast på dine gode folk

AF: JACOB LUND-LARSEN

CHEFREDAKTØR
18-01-2020 08:04
Sådan holder du fast på dine gode folk

De fleste landmænd kender en kollega, der mangler arbejdskraft. Eller også gør de selv. Og det er ikke underligt, for hver femte landmand mangler i dag arbejdskraft.

Det fortalte chefkonsulent Karen Tegllund fra Seges om på konferencen »Landmand og Leder« for nylig.

Og eftersom arbejdsløsheden er historisk lav, ser det ikke umiddelbart ud til at blive lettere at rekruttere.

Det er derfor vigtigt at passe godt på de gode folk, der i dag er ansat på bedrifterne – altså at være en attraktiv arbejdsplads, opfordrer man hos LandboSyd.

Et positivt ry

- Det er vigtigt at være en åben arbejdsplads forstået på den måde, at man inviterer interesserede inden for, så de kan se, hvad virksomheden har at tilbyde. At man positivt viser, at dette er et godt sted at være ansat, fortæller HR-rådgiver Christian Duborg fra LandboSyd.

Han understreger, at det er godt at søge bredt, når man leder efter nye medarbejdere – så man også søger uden for egne rækker.

- Der kan være gode medarbejdere i andre brancher, som man kan være interessant for, siger Christian Duborg.

Når man så har ansat, er en grundig oplæring vigtig, så nye medarbejdere kan føle sig trygge og værdsatte. Her spiller også forventningsafstemning en rolle.

- Som medarbejder er det ikke alene vigtigt, at der er styr på ansættelseskontraktens regler om f.eks. løn, ferie, barsel osv. Der skal også være styr på de mere bløde værdier som socialt fællesskab, trivsel og feedback på de daglige arbejdsopgaver samt udviklingsmuligheder, siger Christian Duborg og tilføjer, at forventningerne skal svare til medarbejdernes kompetencer.

Tag snakken

Også arbejdstiden er meget vigtig at forventningsafstemme om. I en landbrugsvirksomhed er der som oftest skæve arbejdstider og weekendarbejde, og det kan give konflikter i forhold til fritiden og privatlivet. Derfor er det vigtigt at få taget snakken på forhånd, inden konflikterne opstår.

- Og skal man skille sig af med en medarbejder, skal man huske at gøre det ordentligt, så virksomheden ikke får ry for at være et skidt sted. Så få taget en god snak og evalueret sammen på arbejdsforholdet, hvis en medarbejder har sagt op eller på anden måde skal stoppe. Og så er vi netop tilbage ved det med at være en arbejdsplads med et positivt og åbent udsyn, siger Christian Duborg.

l-l

SLF lander millionoverskud

En fokuseret indsats på kerneområdet landbrug og andre tiltag betyder, at SLF kan fejre 20-års jubilæum med et overskud på 3,4 millioner kroner i seneste regnskabsår.

Foder til problemfri fravænning og høj tilvækst

Jeppe Sørensen har siden bedriftens start i 2017 fodret smågrisene med Primefeed fra før og efter fravænning. Og selvom han har prøvet alternativer, er han altid vendt tilbage til foderkonceptet.

Kampen om de danske vandløb

Den augustdag i 2018 gjorde Åge Knudsen bare det, han og familien altid havde gjort, når jorden blev for våd. Det skulle have været hurtigt overstået, men involverer nu både politi, kommuner, naboer og advokater.

Faunastriber kan opretholde EU-hektarstøtte på lige fod med efterafgrøder

Landmændene kan så dyrevenlige blomster og planter og stadig få den såkaldt grønne støtte fra EU’s landbrugskasse.

Faunastriber breder sig som ukrudt

Sidste år fordoblede landmænd i Herning-Ikast Landboforening deres areal til at fremme biodiversiteten på dyrkede arealer.

Vi bliver taget alvorligt

Pløjefri dyrkning og Conservation Agriculture bliver stadig mere udbredt af mange gode grunde, og som virkemidler kan de en masse, som i de kommende år vil fylde meget mere både fagligt og politisk, lød det på FRDK's generalforsamling 27. februar på Fyn.

Højt at flyve, dybt at falde

Jeg bliver nød til at vende aktiemarkedet igen, for anden gang i denne uge. Spredning af Coronavirus har sat gang i et historisk kursfald på de store aktie-index i denne uge og det er ikke slut endnu.

Kombinerer stordriftsfordele med lokal forankring

De seneste år har man jævnligt kunne læse, at TBS Maskinpower med base i Starup ved Grindsted har ekspanderet og udvidet deres salgsområder for henholdsvis Fendt og Valtra.
Side 1 af 1783 (35647 artikler)Prev1234567178117821783Next