Sådan holder du fast på dine gode folk

Sådan holder du fast på dine gode folk

De fleste landmænd kender en kollega, der mangler arbejdskraft. Eller også gør de selv. Og det er ikke underligt, for hver femte landmand mangler i dag arbejdskraft.

Det fortalte chefkonsulent Karen Tegllund fra Seges om på konferencen »Landmand og Leder« for nylig.

Og eftersom arbejdsløsheden er historisk lav, ser det ikke umiddelbart ud til at blive lettere at rekruttere.

Det er derfor vigtigt at passe godt på de gode folk, der i dag er ansat på bedrifterne – altså at være en attraktiv arbejdsplads, opfordrer man hos LandboSyd.

Et positivt ry

- Det er vigtigt at være en åben arbejdsplads forstået på den måde, at man inviterer interesserede inden for, så de kan se, hvad virksomheden har at tilbyde. At man positivt viser, at dette er et godt sted at være ansat, fortæller HR-rådgiver Christian Duborg fra LandboSyd.

Han understreger, at det er godt at søge bredt, når man leder efter nye medarbejdere – så man også søger uden for egne rækker.

- Der kan være gode medarbejdere i andre brancher, som man kan være interessant for, siger Christian Duborg.

Når man så har ansat, er en grundig oplæring vigtig, så nye medarbejdere kan føle sig trygge og værdsatte. Her spiller også forventningsafstemning en rolle.

- Som medarbejder er det ikke alene vigtigt, at der er styr på ansættelseskontraktens regler om f.eks. løn, ferie, barsel osv. Der skal også være styr på de mere bløde værdier som socialt fællesskab, trivsel og feedback på de daglige arbejdsopgaver samt udviklingsmuligheder, siger Christian Duborg og tilføjer, at forventningerne skal svare til medarbejdernes kompetencer.

Tag snakken

Også arbejdstiden er meget vigtig at forventningsafstemme om. I en landbrugsvirksomhed er der som oftest skæve arbejdstider og weekendarbejde, og det kan give konflikter i forhold til fritiden og privatlivet. Derfor er det vigtigt at få taget snakken på forhånd, inden konflikterne opstår.

- Og skal man skille sig af med en medarbejder, skal man huske at gøre det ordentligt, så virksomheden ikke får ry for at være et skidt sted. Så få taget en god snak og evalueret sammen på arbejdsforholdet, hvis en medarbejder har sagt op eller på anden måde skal stoppe. Og så er vi netop tilbage ved det med at være en arbejdsplads med et positivt og åbent udsyn, siger Christian Duborg.

l-l

Læs også