Stemmen er klar. Og blikket står fast gennem de mørke briller. 52-årige Sven Agergaard ved, hvad han vil. Både med sin virksomhed og sin fremtid. Og den erkendelse er han ikke kommet sovende til.

Sven Agergaard er griseproducent. Og siden 1995 har han drevet og udviklet sin griseproduktion, Skjoldborg, ved Lind, lige uden for Herning.

Allerede fra begyndelsen vidste Sven Agergaard dog, at han ville have plads til mere i sin hverdag end at passe grise og være landmand. Fritidsaktiviteter med børnene, rejser, sport og ikke mindst politik er en væsentlig del af Sven Agergaards liv.

Sideløbende med at bedriften løbende er blevet udvidet og udbygget, har han derfor prioriteret, at der skulle være tid til andet i livet. Samtidig skulle bedriften hænge sammen økonomisk. Bedriften skulle ikke udvides, hvis der ikke fulgte indtjening med.

- Jeg gjorde det til en del af min strategi, at jeg sørgede for at indrette min virksomhed, så der blev plads til andet, siger Sven Agergaard.

Pligter

Ifølge Sven Agergaard er der altid noget, man kan tage fat på som landmand. Også selvom man har lagt flere timer i bedriften, end strategien siger.

- For mig var det en erkendelse, jeg var nødt til at nå til. For så snart der er sat ét flueben, så er der tre andre opgaver, som kræver din opmærksomhed. Og det ville jeg ikke i længden. For så var der ikke tid til de mange andre ting, jeg gerne ville. Både med familien og indenfor det politiske, forklarer Sven Agergaard.

Derfor var det en prioritet, at bedriften kunne drives uden at være direkte afhængig af Sven Agergaards arbejdskraft. Og hvordan gør man så det i en virkelighed, hvor landmandsgerningen ofte tager mere og mere af ens kostbare fritid? For Sven Agergaard er svaret i teorien enkelt.

- Det handler simpelthen om at få snakket igennem, hvad man gerne vil nå. Og få lagt en plan for, hvordan man kommer derhen. Og så se mulighederne i de rammer, sådan en plan giver. I praksis er det dog sværere at få ført alle planerne ud i livet, siger Sven Agergaard.

Solid

På griseproduktionen uden for Lind har det derfor aldrig været et mål at blive større bare for at blive større. Sven Agergaard har altid haft fokus på, at finansieringen af bedriften skulle være strikket sammen, så gælden hele tiden var under kontrol.

Indtjeningen skulle følge med investeringerne, så virksomheden blev ved med at være solid. Derfor har der altid været fokus på at udvikle de rammer, der var til rådighed og få det meste ud af dem.

- Jeg gjorde det til en del af min strategi, at jeg sørgede for at indrette min virksomhed, så der blev plads til andet

Sven Agergaard

Samtidig har Sven Agergaard besluttet at være en del af virksomheden Agro Partnere, hvor han sammen med 60 andre griseproducenter køber gødning, foder og andre fornødenheder til bedriften.

På den måde behøver Sven Agergaard ikke at bruge mere tid end højst nødvendigt på at overskue priser og indkøbssteder.

Fokus

I dag har Sven Agergaard otte mand ansat. Og fokus for de ansatte på Skjoldborg er at udvikle og uddanne medarbejderne, så længe de er ansat. De otte ansatte betyder, at han ikke længere selv indgår i den daglige rutine. Ikke sådan forstået at han aldrig kommer i stalden, for det gør han.

- Jeg dækker selvfølgelig ind, hvis der er sygdom eller ferie. Men som udgangspunkt er bemandingen planlagt, så jeg ikke er en del af dag-til-dag-rutinerne, forklarer Sven Agergaard.

Ny strategi

En relativt ny del af Sven Agergaards overvejelser om strategi handler om, hvordan han kommer ud af erhvervet igen. For selvom han kun er 52 år gammel og ikke på nuværende tidspunkt har lyst til at stoppe, så ved han, at dagen kommer. Og så kan det være svært at finde en løsning med kort varsel.

- Så småt kigger vi os omkring efter en fremtidig løsning. Det skal dog være én, der giver mening for alle involverede, siger Sven Agergaard.

Og når det gælder om ejerskifte, er der flere ting, der spiller ind på den beslutning, der skal tages.

- Vi kan ikke bo bedre, end vi gør i dag. Men vi har snakket meget om, om vi er klar til at flytte fra gården og slå os ned et andet sted, hvis en ung landmand skulle overtage. Og det er en vigtig overvejelse, for gården er mere end bare en virksomhed, siger Sven Agergaard og fortsætter:

- Jeg er meget åben overfor nye idéer og muligheder i den retning. Jeg kunne godt forestille mig en konstruktion, hvor jeg stadig kunne spille en rolle med min erfaring som landmand og på den måde stadig skabe værdi for virksomheden. Men fremtiden vil vise, hvor vi lander, siger Sven Agergaard.

Kræftdiagnose var et wake-up call

For syv måneder siden fik Sven Agergaard og hustruen Lone et chok. Sven Agergaard fik konstateret prostata-kræft og blev opereret efter otte uger. Og selvom han nu er blevet frikendt for kræften, så har det sat nogle tanker i gang hos den 52-årige landmand.

- Vi havde sådan set allerede valgt, at vores strategi skulle indeholde mere plads til os som familie, så det var ikke en ny retning eller noget. Men det blev tydeligt, at det var endnu vigtigere at få eksekveret på det. Med det samme. Ellers bliver det ikke til noget, forklarer Sven Agergaard.

Fakta:

  • Sven Agergaard driver svineejendommen »Skjoldborg« i Lind ved Herning
  • Bedriften består af 300 hektar planteavl og 1100 søer, der producerer grise, der sælges som 30 kilos grise
  • Sven er gift med Lone og far til tre børn, hvoraf den yngste er hjemmeboende