Vi elsker stadig sovs og kartofler

Selv om de seneste år har budt på et utal af forskellige madtrends, er der ikke ændret ret meget i danskernes madvaner, viser en ny undersøgelse fra Arla.

Nordisk mad, økologi, vegetarretter. Det har blot været nogle af de trends, der har været en del af den danske madkultur i løbet af de seneste år. 

Men det til trods er der ikke ændret synderligt meget i danskernes madvaner, for her er det fortsat kylling, kødsovs og frikadeller, der er de mest populære retter. Det viser en befolkningsundersøgelse, som Arla har foretaget. Udviklingen kommer ikke bag på Karoline Køkkens mangeårige leder, Tove Færch.

- Det overrasker mig ikke, at hverdagsfavoritterne fortsat er de gode, gamle klassikere. For selvom de nye madtrends fylder meget i magasinerne og på madblogs, så er det svært at slå de traditionelle retter af pinden. I en travl hverdag kan det være svært at finde tid og inspiration til at prøve nye, eksperimenterende retter, og så tyr de fleste af os til den velkendte lasagne eller stegte kylling, siger hun.

Mindre økologi

Der er dog sket ændringer på andre parametre i forhold til madvanerne. For trods stort fokus på økologi og proteiner i kosten de sidste ti år, er begge trends på tilbagetog, viser Arlas undersøgelse. For eksempel svarede en tredjedel af danskerne, at de gerne ville spise mere økologisk. Men i 2019 var det tilsvarende tal kun 17 procent. 

Det kan ifølge Tove Færch være et tegn på, at madtendenser kommer og går:

- Det er interessant at se, at økologi ikke prioriteres lige så højt af danskerne længere, nu hvor det har været så populært i mange år. Den danske madkultur ændrer sig hele tiden, og at økologi ikke længere er den mest populære tendens kan blot være et tegn på, at der er andre trends, der fylder mere i danskernes bevidsthed lige nu. Det betyder ikke nødvendigvis, at vi spiser mindre økologi, siger Tove Færch.

Danskernes madvaner ifølge Arla

Top fem over danskernes favorithverdagsretter i 2015

1. Stegt kylling: 56 procent
2. Pasta med kødsovs: 51 procent
3. Frikadeller: 47 procent
4. Hakkebøffer med brun sauce og kartofler: 43 procent
5. Lasagne: 40 procent

Top fem over danskernes favorithverdagsretter i 2019

1. Stegt kylling: 55 procent
2. Pasta med kødsovs: 53 procent
3. Frikadeller: 51 procent
4. Gryderet: 46 procent
5. Lasagne: 46 procent

Læs også