bannerPos

Vi elsker stadig sovs og kartofler

Trods mange nye trends i køkkenet er der ikke ændret meget ved danskernes madvaner. Det overrasker ikke chef for Karolines Køkken, Tove Færch.

AF: HENNING K. ANDERSEN

JOURNALIST
17-01-2020 08:58
Selv om de seneste år har budt på et utal af forskellige madtrends, er der ikke ændret ret meget i danskernes madvaner, viser en ny undersøgelse fra Arla.

Nordisk mad, økologi, vegetarretter. Det har blot været nogle af de trends, der har været en del af den danske madkultur i løbet af de seneste år. 

Men det til trods er der ikke ændret synderligt meget i danskernes madvaner, for her er det fortsat kylling, kødsovs og frikadeller, der er de mest populære retter. Det viser en befolkningsundersøgelse, som Arla har foretaget. Udviklingen kommer ikke bag på Karoline Køkkens mangeårige leder, Tove Færch.

- Det overrasker mig ikke, at hverdagsfavoritterne fortsat er de gode, gamle klassikere. For selvom de nye madtrends fylder meget i magasinerne og på madblogs, så er det svært at slå de traditionelle retter af pinden. I en travl hverdag kan det være svært at finde tid og inspiration til at prøve nye, eksperimenterende retter, og så tyr de fleste af os til den velkendte lasagne eller stegte kylling, siger hun.

Mindre økologi

Der er dog sket ændringer på andre parametre i forhold til madvanerne. For trods stort fokus på økologi og proteiner i kosten de sidste ti år, er begge trends på tilbagetog, viser Arlas undersøgelse. For eksempel svarede en tredjedel af danskerne, at de gerne ville spise mere økologisk. Men i 2019 var det tilsvarende tal kun 17 procent. 

Det kan ifølge Tove Færch være et tegn på, at madtendenser kommer og går:

- Det er interessant at se, at økologi ikke prioriteres lige så højt af danskerne længere, nu hvor det har været så populært i mange år. Den danske madkultur ændrer sig hele tiden, og at økologi ikke længere er den mest populære tendens kan blot være et tegn på, at der er andre trends, der fylder mere i danskernes bevidsthed lige nu. Det betyder ikke nødvendigvis, at vi spiser mindre økologi, siger Tove Færch.

Danskernes madvaner ifølge Arla

Top fem over danskernes favorithverdagsretter i 2015

1. Stegt kylling: 56 procent
2. Pasta med kødsovs: 51 procent
3. Frikadeller: 47 procent
4. Hakkebøffer med brun sauce og kartofler: 43 procent
5. Lasagne: 40 procent

Top fem over danskernes favorithverdagsretter i 2019

1. Stegt kylling: 55 procent
2. Pasta med kødsovs: 53 procent
3. Frikadeller: 51 procent
4. Gryderet: 46 procent
5. Lasagne: 46 procent

SLF lander millionoverskud

En fokuseret indsats på kerneområdet landbrug og andre tiltag betyder, at SLF kan fejre 20-års jubilæum med et overskud på 3,4 millioner kroner i seneste regnskabsår.

Foder til problemfri fravænning og høj tilvækst

Jeppe Sørensen har siden bedriftens start i 2017 fodret smågrisene med Primefeed fra før og efter fravænning. Og selvom han har prøvet alternativer, er han altid vendt tilbage til foderkonceptet.

Kampen om de danske vandløb

Den augustdag i 2018 gjorde Åge Knudsen bare det, han og familien altid havde gjort, når jorden blev for våd. Det skulle have været hurtigt overstået, men involverer nu både politi, kommuner, naboer og advokater.

Faunastriber kan opretholde EU-hektarstøtte på lige fod med efterafgrøder

Landmændene kan så dyrevenlige blomster og planter og stadig få den såkaldt grønne støtte fra EU’s landbrugskasse.

Faunastriber breder sig som ukrudt

Sidste år fordoblede landmænd i Herning-Ikast Landboforening deres areal til at fremme biodiversiteten på dyrkede arealer.

Vi bliver taget alvorligt

Pløjefri dyrkning og Conservation Agriculture bliver stadig mere udbredt af mange gode grunde, og som virkemidler kan de en masse, som i de kommende år vil fylde meget mere både fagligt og politisk, lød det på FRDK's generalforsamling 27. februar på Fyn.

Højt at flyve, dybt at falde

Jeg bliver nød til at vende aktiemarkedet igen, for anden gang i denne uge. Spredning af Coronavirus har sat gang i et historisk kursfald på de store aktie-index i denne uge og det er ikke slut endnu.

Kombinerer stordriftsfordele med lokal forankring

De seneste år har man jævnligt kunne læse, at TBS Maskinpower med base i Starup ved Grindsted har ekspanderet og udvidet deres salgsområder for henholdsvis Fendt og Valtra.
Side 1 af 1783 (35647 artikler)Prev1234567178117821783Next