Hård kamp gav nøglen til sidst

Selvom vejen var lang og hård, står søskendeparret Line og Anders Vanggaard Pedersen med nøglerne til deres drømmegård Meller Hjulskov i Jerslev i Vendsyssel.

Den 14. juli 2016 går Line og Anders Vangaard Pedersens far konkurs. Han har to ejendomme ved Jerslev og i alt 380 jerseykøer.
Søskendeparret drømmer om at blive selvstændige, men de ved også, at muligheden for at overtage det hele efter deres far ikke er tilstede, da de første gang får prisen af kreditforeningen - 36 millioner kroner.
Kort efter bliver der sat et »til salg«-skilt i jorden.
Udbudsprisen siger 34 millioner kroner og søskendeparret arbejder på højtryk, for at finde en mulighed for at overtage.
- Men kreditforeningen har travlt og inden vi får set os om, er besætningen væk, siger Line Vangaard Pedersen, som tydeligt husker, hvordan staldbygningerne forvandlede sig til spøgelseshuse, som hun helst blev langt væk fra.

Samarbejde med nabo

Prisen falder til 24 millioner kroner uden beholdninger og nu bliver flere naboer pludselig interesseret og Line og Anders bliver presset fra flere sider.
Samtidig spekulerer de over, om konstellationen med to ejendomme, en på hver side af hovedvejen, er den rigtige for dem.
Line og Anders indser, at drømmen er ejendommen på nord-siden af hovedvejen og at logistikken, økonomien og mulighederne faktisk vil gå endnu bedre i spænd, hvis de kun overtager halvdelen.
En nabo melder sig på banen, han vil gerne købe ejendommen på syd-siden af vejen og de store stykker agerjord til sin kartoffelproduktion.
- Det passer os godt, da vi ikke er interesseret i selv at drive jord, og gerne bare vil have jord til kvierne i engen, jord som kartoffelproducenten ikke kan bruge til noget, siger Line Vanggaard Pedersen.

Kreditten driller

Endelig har det unge søskendepar noget konkret at gå ud fra og de kontakter LandboLimfjord.
- Vi vil egentlig gerne have nogle rådgivere, som ikke kender ejendommen i forvejen, fortæller Line.
Line og Anders får lavet en aftale med kartoffelproducenten, men kreditgivningen driller.
- I alt det her har jeg i hver fald lært, at man ikke skal være bange for at ringe en ekstra gang og heller ikke fire, siger Line med et smil.

Brikkerne faldt på plads

Det bliver jul og kartoffelproducenten overtager begge ejendomme den 1/1- 17, da søskendeparret stadig ikke har finansiering på plads.
Line går på barsel, og kort tid inden Agnes ser dagens lys, begynder tingene at falde på plads.
- Vi får lov til at lukke køer ind i noget som faktisk er kartoffelproducentens stald i februar og først den 1. april er Meller Hjulskov officielt vores, siger Anders.
Finansieringen lykkedes med DLR, Sparkassen Vendsyssel og Landbrugests Finansieringsbank.
Line havde en anden ejendom med 65 hektar jord til inden og Anders kom med 700.000 kroner opsparet.
Den 21. september fortæller Line og Anders deres historie til etableringskonference fra klokken 10.00-15.00 på ejendommen i Jerslev.

Læs også