Dobbelt så meget økologisk svinekød på vej
Både danske og udenlandske forbrugere er vilde med økologisk svinekød. Salget er steget med 30 procent på bare et år og eksporten går samme vej. Derfor vil Friland fordoble antallet af slagtede økologiske grise i løbet af de kommende år.
Hvor kommer den økologiske flæskesteg fra? Det kan danskerne se på søndag, hvor 10 økologiske svineproducenter viser deres produktion frem for alle økologi-interesserede i forbindelse med arrangementet Sofari. Og danskere med hang til økologi er der kommet mange flere af. Ifølge Danmarks Statistik blev der i 2015 solgt 1.099 tons økologisk svinekød. Det er en stigning på 30 procent i forhold til året før og salget kan forventes at stige i de næste par måneder, hvor der traditionelt er stor efterspørgsel efter kødvarer, der kan ende på grillen ude hos forbrugerne.
Efterspørgslen er lige nu så høj, at Friland skruer markant op for produktionen frem mod 2018.
- Vores målsætning er at fordoble antallet af slagtede øko-grise i løbet af de næste to til tre år, siger Henrik Biilmann, direktør for Friland.
For at nå det mål er der brug for flere økologiske svineproducenter. Derfor arbejder Friland lige nu hårdt på at finde landmænd, der vil producere økologisk svinekød.
- Det er ikke helt ligetil. Det tager tid at få etableret en økologisk svineproduktion, både i forhold til finansiering, miljøgodkendelser og bygning af nye stalde. Samtidig kræver det en holdningsændring hos de landmænd, der eksempelvis lægger om fra en konventionel svineproduktion, forklarer Henrik Biilmann.
En af de landmænd der allerede nu har en økologisk svineproduktion er Hans Erik Jørgensen fra Haarby på Fyn, der også er formand for Økologisektionen i Landbrug & Fødevarer.
Ifølge ham er det vigtigt, at Friland sikrer en fortsat stabil vækst i mængden af økologisk svinekød til detailhandelen og forbrugerne, hvis flere landmænd skal vælge den økologiske svineproduktion.
- Selv om det er en mindre produktionsgren, er det afgørende, at der konstant bliver arbejdet med at sikre en god afsætning af økologisk svinekød. Derved undgår vi risikoen for, at der bliver et overskud af kød, fordi der er blevet for mange nye økologiske svineproducenter, siger Hans Erik Jørgensen, der samtidig glæder sig over den stigende interesse for økologisk svinekød.
Det samme gør Randi Vinfeldt, økologisk svineproducent, formand for svineudvalget i Økologisk Landsforening og medkoordinator af Sofari. Hun håber at åbent-hus arrangementet på søndag kan være med til at give salget yderligere et skub i den rigtige retning.
- Vi inviterer folk med ud i marken, fordi vi rigtig gerne vil give almindelige danskere et indblik i øko-grisenes liv. Økologisk svinekød koster mere end almindeligt svinekød, og det er der en god grund til. Den økologiske gris har nemlig helt andre forhold end en almindelig gris, blandt andet mere plads og adgang til det fri. Det vil vi rigtig gerne vise forbrugerne. De skal have mulighed for at se, hvad de får for pengene, siger Randi Vinfeldt.
Sofari 2016 from Landbrug & Fødevarer on Vimeo.