Nye regler fremmer økologisk honningproduktion i Danmark
Økologisk Landsforening glæder sig over ny fortolkning af regler for økologisk honningproduktion, som miljø- og fødevareministeren i dag har sendt i høring. De nye regler har fokus på biernes fødegrundlag og vil gøre det markant lettere at være økologisk biavler i Danmark, samtidig med at den høje troværdighed, som økologien bygger på, opretholdes.
Langt størstedelen af den økologiske honning, der findes på butikshylderne i dag, er importeret fra udlandet. Snart er der forhåbentligt meget mere dansk øko-honning på vej.
Miljø- og Fødevareministeriet sender i dag en ny fortolkning af reglerne for økologisk honningproduktion i høring, som skal bane vej for en markant udvidelse i produktionen af øko-honning i Danmark. Det vækker begejstring i Økologisk Landsforening.
- Vi er meget glade for, at ministeriet har lyttet til vores ønske om at sikre bedre muligheder for økologisk honningproduktion og biavl i Danmark ved at fokusere på biernes fødegrundlag frem for at forbyde ikke-økologiske arealer i nærheden at biernes stader. Der er fundet en god løsning, som både giver grundlag for mere dansk øko-honning og samtidig sikrer en fortsat høj tillid til økologi, siger Sybille Kyed, Landbrugspolitisk Chef i Økologisk Landsforening.
Foreningen har lagt stor vægt på, at der fortsat bør være høje krav til fødegrundlag for bierne i de nye regler, hvilket ministeriet har imødekommet i sit udkast til bekendtgørelsen. 95 procent af den nektar og pollen, som bierne har indsamlet, skal stamme fra økologiske arealer, miljøvenligt drevne arealer eller naturarealer.
- Det eneste vi savner, er at naturelementer som lindetræer, læhegn med blomstrende træer, striber i marken med bivenlige urter mv. tæller positivt med i fødegrundlaget. Dermed ville der være en tilskyndelse til at indrette et bivenligt landbrugslandskab. Det, håber vi, der kan kobles på på længere sigt, siger Sybille Kyed.
Forventet: Fra fem til 300 økologiske biavlere
På grund af den hidtidige danske fortolkning af EU’s regler for økologisk honningproduktion, er der meget få økologiske biavlere i Danmark i dag. For at honning kan kaldes økologisk, må der i en radius af tre km fra bistadet kun være økologiske arealer eller naturarealer og arealer, der ikke sprøjtes. Da Danmark er et meget intensivt dyrket landbrugsland, er der i dag kun meget få områder, hvor der ikke anvendes sprøjtegift i en tre kilometers omkreds.
Med de nye regler ses der bort fra sprøjtede arealer, der ikke indeholder føde til bierne. Det betyder, at konventionelle kornmarker, der ikke blomstrer, også kan indgå i området omkring bistaderne. Forekomsten af konventionelle rapsmarker tæller derimod negativt, da bier meget gerne samler nektar på raps, mens økologiske marker tilskrives en bonusværdi.
Det betyder ifølge ministeriet, at det areal, hvor det er muligt at producere økologisk honning, bliver mere end 20 gange større end i dag. Og det forventes derfor, at antallet af økologiske biavlere vil gå fra fem i dag til ca. 300 i 2020.
- Desuden er der i øjeblikket rekordmange marker i Danmark, der er under omlægning til økologi. Det vil yderligere fremme mulighederne for dansk økologisk honningproduktion i fremtiden, siger Sybille Kyed.
Miljø- og Fødevareministeriet oplyser, at bekendtgørelsen forventes at træde i kraft den 1. marts 2017. Biavlere, der ønsker at producere økologisk honning, har frem til den 10. april 2017 til at søge om autorisation.