Esben Lunde Larsen sender 3,3 mio. kr. ind i kampen mod madspild

Nytænkende aktører kan snart søge om tilskud på op til 500.000 kroner til projekter, der kan minimere madspild i alle led fra jord til bord.

Fra spild af korn ude hos landmanden over fravalg af grimme grøntsager i butikkerne til gode gryderetter, der ender i skraldespanden derhjemme. Madspild findes i mange former og mange steder. Derfor åbner miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen inden sommerferien igen for puljen til projekter, der kan minimere madspild.

- Madspild giver ingen mening – hverken økonomisk eller miljømæssigt. Derfor har jeg valgt, at nytænkende aktører også i år får mulighed for at søge om tilskud til gode idéer, der kan mindske madspild. Sidste år var puljen en stor succes med en række forskellige initiativer lige fra eksperimenter med en dynamisk stregkode, der automatisk giver rabat på datovarer, til udvikling af en app med opskrifter og forslag til brug af overskydende mad i nye retter. Jeg ser frem til at støtte flere gode projekter, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Det er anden gang, at puljen åbnes for ansøgninger. Første gang var i 2016, og projekterne fra dengang er nu ved at blive gennemført. I alt er der afsat 3.3 millioner kroner til puljen i 2017.

- Regeringen er optaget af, hvordan vi kommer madspild til livs. Udover puljen sætter vi fokus på forebyggelse af madspild på det internationale topmøde, World Food Summit – Better Food for More People i København den 24.-25. august 2017, hvor vi samler danske og internationale profiler inden for gastronomi og fødevarer , siger Esben Lunde Larsen.

World Food Summit – Better Food for More People foregår på Christiansborg den 24.-25. august 2017. Fødevaretopmødet vil have deltagere fra hele verden, og udover det politiske topmøde vil der være en lang række aktiviteter som blandt andet fødevareudstillingen Bite Copenhagen i Forum.  

Eksempler på projekter under madspildspuljens første runde

  • Udvikling og relancering af appen "For Resten", der ud over gode resteopskrifter nu også oplyser om datomærkning og den bedste opbevaring af mad.
  • Udvikling og test af en multifunktionel opbevaringsboks til både opbevaring, frysning og opvarmning i mikroovn af restemad.
  • Oplysningskampagnen "Respekt for maden", der bl.a. kører i flere supermarkedskæder.
  • Undersøgelse af muligheder for at bruge dynamiske stregkoder, der automatisk giver rabat på datovarer.
  • Praktiske workshops om madspild på 12 danske højskoler, rettet mod både elever og køkkenet.
Fokus på at afsætte flere anden sorteringsgrøntsager (krumme agurker mm.) fra primær produktionen.

Læs også