Klarhed over kravene i ny lov

Om kun to et halvt år vil alle hestehold være omfattet af ny lov, der stiller krav til blandt andet boksstørrelse, loftshøjde og lys.

I 2016 kom den længe ventede revision af »Lov om hold af heste«, og der er nu klarhed over kravene til de eksisterende hestehold i 2020.

- Det kan være en rigtig god idé at sætte sig godt ind i, hvad det betyder for det enkelte hestehold, så man får et overblik over de nødvendige om-, til- eller nybygninger, anbefaler Tina Seligmann Petersen, der er bygnings- og hestekonsulent i Agrovi.

Der skal måske ændres boksstørrelser, loftshøjde eller lys, og da der ikke er to staldsystemer, der er ens, kan der være meget stor forskel på, hvad der er den bedste løsning for det enkelte hestehold.

- I nogle tilfælde kan den eksisterende stald ombygges, i andre tilfælde skal der bygges nyt eller måske findes den bedste løsning i kombinationen af ombygning og nybyggeri, forklarer Tina Seligmann Petersen.


Sommeren er bedst

De fleste, der skal ombygge deres stald, vil helst gøre det i sommerperioden, når hestene kan være ude hele døgnet. Og i og med at sommeren 2017 er godt i gang, er der 2018 og 2019 tilbage at bygge i, inden det skal være i orden 1. januar 2020.

- Skal der bygges nyt, skal man være opmærksom på, at der ofte skal indhentes både landzonetilladelse og byggetilladelse. I nogle kommuner er der op mod et halvt års sagsbehandlingstid, og hvis en tilladelse så er uheldig at blive påklaget, kan der typisk lægges yderligere et år til, inden byggeriet kan komme i gang, oplyser Agrovi-konsulenten.

- Derfor, tilføjer hun, er det ved at være tid til, at få sat tankerne på papir og i tegninger, således at der er god tid til at få sammensat ansøgningen ud fra de ønsker og muligheder, der er på ejendommen.

Læs også