Danish Crown ser store muligheder i frihandelsaftale med Japan

Bedre afregning til landmændene og flere jobs på slagterierne. Det er Danish Crowns vurdering af perspektiverne i den netop indgåede frihandelsaftale mellem EU og Japan.

Den netop indgåede frihandelsaftale mellem EU og Japan giver grobund for en markant vækst i eksporten af grisekød til Japan. Danish Crown eksporterer i år grisekød for over tre milliarder kroner til Japan, og det tal forventes at stige nu.

- Det er er en aftale, der på alle måder er positiv for Danish Crown. Vi ser muligheder for at eksportere mere. Vi tror på bedre priser for vores produkter til glæde for de danske landmænd, og så er det min klare forhåbning, at vi over tid kan skabe et sted mellem 100 og 300 nye arbejdspladser i Danmark, siger Group CEO i Danish Crown, Jais Valeur.

Eksporten af grisekød fra Danmark til Japan begyndte i midten af 1970’erne og tog for alvor fart op gennem 1980’erne. Hidtil har et kompliceret japansk toldsystem begrænset mulighederne for at udvikle samarbejdet med de japanske kunder.

- Frihandelsaftalen giver bedre muligheder for at eksportere specialiserede og højt forædlede produkter til Japan. Det er et marked, hvor vi med udgangspunkt i en produktion på vores slagteri i Ringsted allerede har fodfæste i Japan. Nu handler det om at løfte salget og komme endnu tættere på vores kunder, og heldigvis ved vi allerede nu, at interessen er der fra japansk side, siger Jais Valeur.

Frihandelsaftalen åbner ikke bare nye muligheder. Den sikrer samtidig den eksport, der så sent som sidste sommer så ud til at blive udfordret af slagterier i USA og Brasilien. Dengang havde USA netop forhandlet frihandelsaftalen TTIP på plads med blandt andet Japan, og EU’s forhandlinger med Japan stod lidt stille. Siden har præsident Donald Trump annulleret USA’s aftale, og nu er EU altså nået i mål.

- Vi har reelt overhalet vores største konkurrenter indenom. Jeg vil derfor gerne rose de embedsmænd i både Danmark og EU, og ikke mindst EU’s landbrugskommissær Paul Hogan, der har lagt tusindvis af timer i at få aftalen på plads. De sikrer blandt andet Danish Crown fantastiske muligheder for at eksportere mere til Japan. Nu er det op til at os at udnytte dem, siger Jais Valeur.

De japanske kunder køber allerede i dag en væsentlig del af det brystflæsk og de svinekamme, Danish Crown har til rådighed. Sidste år eksporterede Danish Crown over 100.000 tons grisekød til Japan.

Læs også