Bær blev et eventyr i Thy
For familien Bach Nielsen på Bakgarden i Thy, har en omlægning til økologiske bær pustet nyt liv i hverdagen og passionen for landbruget.
Havtorn, solbær, amerikanske blåbær, aronia, ribs og grønne og røde stikkelsbær. Lige meget, hvilken bærsort landmand Niels Chr. Bach Nielsen fra Sønderhå i Thy taler om, eller viser frem, så er det med en indlevende passion i stemmen.
Han og konen, Dorthe Bach Nielsen, er sammen med deres to børn femte og sjette generation på slægtsgården Bakgaarden, hvor den primære indtægtskilde siden familien overtog i 1985, har været mink og lidt planteavl i form af korn, raps og ærter. I dag har landmanden stadig 3.200 tæver, men det er ikke længere kun der, hvor Niels Chr. Bach Nielsens store interesse ligger.
På gårdens 117 hektar jord udgør økologiske bær i dag godt 32 hektar og egen fabrik, hvor bær forarbejdes, behandles og fryses. Hele herligheden går i dag under navnet »Thy Økobær«. Det er etableret i 2000 og løbende omlagt til økologi fra 2010 med flere udvidelser. En succes, som hele tiden trækker flere og flere kunder til.
Han og konen, Dorthe Bach Nielsen, er sammen med deres to børn femte og sjette generation på slægtsgården Bakgaarden, hvor den primære indtægtskilde siden familien overtog i 1985, har været mink og lidt planteavl i form af korn, raps og ærter. I dag har landmanden stadig 3.200 tæver, men det er ikke længere kun der, hvor Niels Chr. Bach Nielsens store interesse ligger.
På gårdens 117 hektar jord udgør økologiske bær i dag godt 32 hektar og egen fabrik, hvor bær forarbejdes, behandles og fryses. Hele herligheden går i dag under navnet »Thy Økobær«. Det er etableret i 2000 og løbende omlagt til økologi fra 2010 med flere udvidelser. En succes, som hele tiden trækker flere og flere kunder til.
En drøm
Niels Chr. Bach Nielsen har altid godt kunne lide bær og eksperimenterede allerede lidt med konventionelle solbær i slutfirserne, men droppede ideen, da det ikke gav penge. Imidlertid var det også dårlige tider med minkene, så i syv år måtte han og konen arbejde om aftenen og passe mink om dagen, mens jorden var lejet ud.
Siden da er der løbet meget vand gennem åen. Minkene begyndte at give penge igen, han udvidede bedriften, og så tog han sin jord tilbage. Parret fik igen solbær på et tidspunkt helt op til 25 hektar, som de drev konventionelt. Men da minkene stadig var usikre og de konventionelle priser på solbær var ligeså, besluttede de sig for en økologiske omlægning og har ikke kigget sig tilbage siden.
Sidst år kom en fabrik til, hvor landmandsfamilien selv kan forarbejde bær og i dag også tager bær ind, som de behandler for andre.
- Det er stadig en meget ny og spændende verden for mig, hvor vi nu også kan tage lønarbejde ind, fordi vi er de eneste, som kan forarbejde helt små mængder. Det kan være, at det ender med, at vi som niche åbner et helt ny marked med lønarbejde fremfor at lave vores eget produkt, det er ikke til at vide, fortæller landmanden, som i starten havde bestemt sig for kun at lave løsfrost i poser.
Et spil
En stor del af arbejdet med at dyrke bær, har dog for Niels Chr. Bach Nielsen også været at gennemskue, hvor der er et marked og hvilke sorter, han har skullet satse på. Det tager nemlig tre år fra, at en bærplante er sat i jorden, til at den giver bær og så koster det 25.000 kroner pr. ha at plante en ny sort.
- Vi skal hele tiden have øje for, hvad behovet er og hvad folk skal bruge om tre år. Vi kan ikke bare plante solbær, hvis det er stikkelsbær, som folk vil have. Det er altså et spil, siger landmanden, som derfor har et lille areal på 0,8 hektar, hvor de prøvekører forskellige sorter, inden de planter flere hektarer til.
Men det »usikre spil« giver også landmanden lyst til hele tiden at udvikle sig og blive bedre til både at dyrke bær, men også at ramme markedet.
- Det er super spændende at se, hvad vi ender med hver gang, vi kommer til høst, og så må vi sælge det produkt, som vi nu engang har. Vi plejer at sige, at vi ikke spiller lotto, men vi dyrker bær, griner Niels Chr. Bach Nielsen.
Parret var i starten i tvivl, om de overhovedet kunne få bær til at gro i den jyske muld og den stive vestenvind, men det har de løst ved at plante læhegn langs bærrækkerne med hybridpoppel.
Landbrug på en ny måde
Niels Chr. Bach Nielsen føler, at han har fundet en helt ny glæde i landbruget ved at dyrke bær.
- Jeg kan stadig godt lide at arbejde med mink, men efter at have haft dyr i 35 år, så kunne jeg godt tænke mig at gå mere med de bær her og måske gøre det til et familieforetagende, siger landmanden, som har store planer for virksomheden og håber på at kunne leve af bær på sigt.
Men i og med, at prisen og efterspørgslen er størst på økologien, har han skulle vænne sig til en anden type produktionsform, men som dog i processen hele tiden åbner hans øjne for nye veje at gå med bærplanterne.
- Vi skal lige have knækket koden med ukrudtsbekæmpelse, det er den største udfordring, men måske der snart er en løsning på vej, da en bærkollega ved Lemvig er ved at udvikle en maskine, som risler opkogt varmt vand på jorden, som indtil videre har vist sig at holde ukrudtet nede. Og det tror jeg altså på, siger han og tilføjer:
- Hvis det er økologisk bær, som forbrugerne vil købe, jamen så må vi lave økologisk bær og så med tiden, bliver jeg bedre og mere bevidst om at være økolog og klare mig uden de konventionelle hjælpemidler.
Fra jord til bord
Økologien har også sat gang i nogle tanker hos landmanden om at mindske CO2-udledning og afstanden fra jord til bord ved at gøre råvarene så lokale som muligt lige fra dyrkning, bearbejdning og transport.
- Det siger mig meget, at jeg gør en forskel med det her. At vi kan garantere, at det folk får her, har haft den korteste vej fra jord til bord. At vi som landmænd er med i hele processen omkring fødevarerne, og har styr på alt fra godkendelse til vi sender bærene afsted, siger Niels Chr. Bach Nielsen. Lige nu er det største problem for familien Bach Nielsen at skaffe bær nok.
I år har de for anden gang udsolgt af alt, inden de har høstet og har måttet sig nej til flere. De er blandt andet blevet underleverandører til Premiere Is, leverer bær til en ny fuldkornsdrik på Sjælland samt blevet en af hovedleverandørerne bag Moseriet, som producerer smoothies til børn, af lokale råvarer fra Thy og Mors.
Thy Økobær er blevet et eftertragtet brand, og landmanden tænker hele tiden i, hvordan de kan udvikle sig og udnytte bærene bedst muligt. Blandt andet har de lige købt en purémaskine og har flere ting på vej, som dog er hemmelige endnu.
Udvider
- Der er ingen bærproducenter i Danmark, som gør som os. Jeg vil lave en økologisk vare, hvor en hr. Jensen også kan komme med fem tons bær, som vi kan forarbejde for ham. Lige meget, hvor store vi bliver, så er det tanken, at vi kan servicere på flere niveauer, så vi kan levere flere tons, støtte små ideer og også producere selv.
Til efteråret skal knap tyve tons bær høstes, forarbejdes og leveres. Samtidig udvider de med ti hektar, hvor blandt andet honningbær fra Canada er på programmet.
- Jeg satser på 60-80 hektarer med bær i alt, men det er spændende, hvornår der er bær nok, og vi får konkurrenter. Det er også derfor, jeg mener, at alt det, vi kan lave, det skal vi lave til en højværdivare og hele tiden udvikle os og tænke nyt, siger landmanden. inden telefonen igen kimer og en ny mulig kunde vil have en bid af bærene fra markerne i Thy.