Fyr med egen silo kan køre på flis og træpiller

Det store fyr, Twin Heat MC40, ved Søren Sømod Flou, Østhimmerland, kan køre på både træflis og træpiller. En snegl tager flis fra en silo som juletræsproducenten fylder en gang hver 14. dag, og snegler det selv ind til fyret. Det giver minimalt arbejde og billigere varme end tidligere.

To Twin Heat stokerfyr kører på anden sæson ved juletræsproducent Søren Sømod Flou.

De gamle brændefyr i Solbjerg ved Bælum nær Terndrup var slidt ned, og Søren ønskede sig en nem og enkel varmekilde, som krævede minimalt arbejde fra hans side og en varmekilde, hvor han kunne bruge sit eget træ. Løsningen blev to fyr. Et lille Twin Heat CPI 20 fyr, som opvarmer et nabo-stuehus på 100 kvadratmeter og et stort Twin Heat MC40 som opvarmer 300 kvadratmeter beboelse samt 200 kvadratmeter værksted.

Det store fyr på Brunshøj, hvor juletræsproducenten bor indsnegler selv flis, når det mangler.

Udenfor står en silo med låg, som Søren fylder op en gang hver 14. dag, herefter passer fyret sig selv.

- Jeg har et overdækket lager med flis og en gummiged, så jeg kan fylde det op, det tager ikke mange minutter, fortæller Søren.

Leverer 37 kW

Begge fyr kan både køre på flis og træpiller. Hos Søren er det udelukkende flis fra hans eget træ. Søren Sømod Flou producerer årligt mellem 20.000 og 25.000 juletræer – primært nordmannsgran.

Det lille fyr får lidt finere flis end det store fyr, som kører på grove stykker skovflis.

Det store fyr kan levere mellem 37 og 48 kW.

- 37, hvis det er flis og 48 hvis det er træpiller, siger Jens Hosbond, som er VVS-ansvarlig ved Sumas i Suldrup, som har solgt, leveret og opsat de to fyr.

Det lille fyr levere omkring 10 kW på flis og 12 kW på træpiller.

Flisen skal være tør

For at opnå den reneste forbrænding er det altafgørende for Søren, at det flis, han fyrer med, er tørt.

Træet skoves i januar og februar måned, hvorefter stammerne ligger og tørrer sommeren over. I september og oktober oparbejdes de til flis, som ligger på lager vinteren over, inden det bruges.

- Det skal simpelthen være tørt, derfor er det også vigtigt at have den nødvendige lagerkapacitet til det, siger Søren.

Mindre arbejde

Han har halveret sit brændeforbrug med de to fyr i forhold til de gamle brændefyr.

Samtidig er det manuelle arbejde blevet mindre.

Vedligeholdelsen består i, at askeskuffen skal tømmes. Det har Søren sat i system, så det bliver gjort hver gang han fylder siloen op, altså hver 14. dag.

Her ud over renser han filtre en gang om året.

Energitilskud

Søren Sømod Flou har modtaget energitilskud, et tilskud som beregnes ud fra CO2 besparelsen det nye fyr vil kunne give, sammenlignet med det gamle.
- Det hjælper vi også kunder med at søge hjem, fortæller Jens Hosbond.

Sumas, som står for Suldrup Maskinforretning, forhandler fyr fra Twin Heat og NBE – begge danske virksomheder. Her ud over servicerer de alle fabrikater, hvor af hovedparten er Twin Heat.

- Vi har fuldt reservedelslager på Twin Heat, siger Jens. 

Læs også