Oplevelsesrig rejse til Hviderusland

En bustur til Hviderusland, arrangeret af LandbrugNord og rejseleder Poul Jensen, blev en stor succes for deltagerne, som oplevede landbrug, maskinfabrikker, kultur og meget mere.

Tidligere på året satte LandbrugNord 47 mennesker på en bus til Hviderusland med rejseleder Poul Jensen i front.
Turen til Hviderusland bød på mange spændende oplevelser med stop i Sverige, Polen, Litauen og Tyskland.


Polsk maskinfabrik

Et af besøgene, som især gjorde indtryk på de 47 deltagere var maskinfabrikken Metalfach. En polsk virksomhed med 600 ansatte, som producerer alt fra halmpressere, frontlæssere og fuldfodervegne til sneplove, vogne og lastbiler.
En virksomhed, som stort set laver alle komponenter selv. Og med et reservedelslager som har åbent alle døgnets 24 timer, alle ugens syv dage.
- De har også en anden virksomhed med 200 ansatte, som producerer kedler og så har de eget hotel til kunder. De driver også 2.000 hektar jord, sagde rejseleder Poul Jensen om den familieejede virksomhed.
Virksomheden kunne fremvise en af Europas største malerafdelinger med en 30 kilometer lang bane til ophæng af dele, som skal males. Der var også en stor malerkabine, som får energi fra et nærtliggende biogasanlæg, hvor lokale landmænd leverer gylle til. Biogasanlægget bliver også fodret med slagteriaffald fra et kyllingeslagteri i nærheden.
Metalfach har en fabrik i Rusland, afdeling i Hviderusland og sælger deres produkter i hele Europa. I Danmark gennem P. R. Lastvogns Service ved Randers.


Planteavl i Hviderusland

Turen, som varede en uge, bød også på et besøg ved en planteavler i Hviderusland.
- Han fortalte, at man giver en procent af ens omsætningen i jordleje, og lejer sit jord på 99-årige kontrakter, fortalte Poul Jensen.
Landmanden havde 500 hektar, blandt andet med æbler, kartofler, løg, gulerødder, rødbeder og kål.
- To procent af landbrugsarealet i Hviderusland er privatejet – resten er ejet af staten, konstaterede Poul Jensen.


Kulturoplevelser

Der blev også tid til kulturelle besøg, med alt fra Lund Domkirke i Sverige, som med sine 2.700 kvadratmeter er en af nordens største. Der var litauisk folklore med musik, sang og dans, samt byture i Vilnius, Litauens hovedstad, Warszawa og Berlin.
- Vi var blandt andet til en kirkekoncert i Hviderusland. Faktisk den eneste lutherske kirke i landet. Det var en stor oplevelse for alle, oplevede Poul Jensen.
Turen bød også på et besøg ved en mindre maskinfabrik, Laumetris, i Hviderusland. Et krigsmuseumsbesøg i Minsk, hvor man startede med at indsamle effekter allerede i 1942, inden man kendte udfaldet af krigen, hvor en fjerdedel af befolkningen i Hviderusland omkom.
Alt i alt en spændende og indholdsrig tur.

Læs også