Overvej syretilsætning og luk tæt i toppen

Rådgivnings- og handelsfirmaet BJ-Agro henleder opmærksomheden på de usynlige tab ved græsensilering

De synlige tab i toppen af ensilagestakken får naturligvis opmærksomhed, alene fordi de er synlige.

- Men hvad med de usynlige tab i ensilagen, som kan være langt værre, spørger rådgivningsvirksomheden BJ-Agro i Hovborg, der både begiver sig af med rådgivning og salg af produkter til blandt andet at sikre ensileringsprocessen.

- Det er her, ensileringsmidler kommer ind i billedet. Det er dog vigtigt at gøre sig klar på forhånd, hvad man vil opnå ved at bruge det. Er det for at mindske tørstoftabet? Er det for at opnå en bedre udnyttelse af protein i græsset, eller det kun for at sikre en bedre stabilitet i stakken, spørger BJ-Agro.

Syre stabiliserer

Ved første slæt, hvor der normalt altid er et højt sukkerindhold i græsset, kombineret med at det ofte opfodres allerede fra begyndelsen af august, gør, at formålet med at tilsætte syre er at gøre stakken mere stabil.

- Der foreslår vi at anvende Ecosyl Dobbelt Action, der indeholder både sorbatsyre og den meget effektive MTD1 mælkesyrebakterie. Ved at anvende dette produkt, opnår man både en bedre stabilitet i stakken, og hurtigere og bedre fermentering. MTD1 mælkesyrebakterien har en unik evne til hurtigt at formere sig, og dermed få pH til at falde lynhurtig i stakken. Det betyder at proteiner ikke nedbrydes til enkelt aminosyrer i nær så høj grad, som ved ensilering uden MTD1. Med andre ord, der kan - og bør - efterfølgende spares på indkøbet af kraftfoder, foreslår BJ-Agro.

Usynlige tab

I græs, der skal opfodres i vinterperioden og i græs med et lavere sukkerindhold, er behovet for tilsætning af syre mindre.

- Her er det klart det usynlig tab, der skal fokuseres på. Derfor anbefaler vi, at anvende Ecosyl 100, som udelukkende indeholder MTD1 mælkesyrebakterier, der som nævnt tidligere fremmer ensileringsprocessen, og sikrer en mindre nedbrydning af proteiner. Hertil kommer at stakkens stabilitet sikres meget hurtigere ved tilsætning af MTD1 mælkesyrebakterier, når Ph-værdien når ned på 4.

- Som det fremgår af ovenstående, er det generelt meget vigtigt, man får den rigtige vejledning i brug af ensileringsmidler. Sørg for allerede inden sæsonstart at afstemme forventningerne til det, der ønskes opnået, kombineret hvilket produkt der ønskes anvendt, så vil succes være meget lettere at opnå, lyder det fra leverandøren.

Faktor 100

Også tildækningen kan der gøres noget ved, anfører BJ-Agro.

- Når ensilagen så er kørt godt sammen i små tynde lag, er det meget vigtig hurtigt at få stakken godt dækket til. I denne forbindelse anbefaler vi at bruge det nye supertynde Supastop folie, som har en ganske unik evne til at forhindre ilt i ensilagen.

Sammenlignet med det ganske almindelige 0,15 millimeter plastik, trænger der cirka 100 gange mindre ilt gennem Supastop-folien. Dette fører både i forsøg og i praksis til væsentligt mindre tab af ensilagens øverste lag.

- Af andre fordele kan nævnes, at folien kun vejer omkring en tredjedel af almindelig plastik. Det betyder, at når to lag 0,15 millimeter plastik erstattes med et lag Supastop, vil der vægtmæssigt kun være en sjettedel, der skal afleveres til renovation. Arbejdsmæssigt er der også store fordele ved lette plastik, idet der kun skal ét lag på.

Tæt folie i toppen

I praksis anbefaler BJ-Agro derfor denne metode.

Læg en ganske almindelig 0,15 millimeter plastik op langs siderne i siloen og lad den hænge 1-1,5 meter ud over kanten. Når snitningen er færdig, trækkes denne plastik ind over stakken så langt den kan nå, og derefter rulles et lag Supastop hen over stakken.

- Husk ikke at stramme Supastoppen til, men lad den bare falde ned over stakken. Læg derefter presenning eller net henover og afslut med en række sandsække lags kanten af siloen samt et par rækker ind over stakken. Så er det hurtigt, nemt og ikke ret arbejdskrævende – heller ikke, når man skal tage plastikken af igen, forklarer BJ-Agro. 

Læs også