L&F: Ejendomsvurdering bør tage hensyn til landbruget

Hensynet til produktion skal vægtes højt i et nyt vurderingssystem, lyder det fra Landbrug & Fødevarer

Engberg-udvalget præsenterede torsdag en række anbefalinger til en ny ejendomsvurdering – blandt andet afskaffelse af bondegårdsreglen og beskatning af jord og handelspriser.

Hos Landbrug & Fødevarer mener man, at et nyt vurderingssystem kan være en god idé – men hensynet til produktion bør vægtes højt.

- Vi er naturligvis interesseret i forenklinger og retvisende vurderinger. De foreslåede ændringer kan imidlertid have massive konsekvenser og en model for fremtidige vurderinger af landbrugets jord og bygninger bør tage højde for, at der både er tale om jorden som en del af landmandens produktionsapparat – men også, at stuehusene jo meget ofte ligger i produktionen, siger direktør i L&F Flemming Nør-Pedersen.

Af samme grund bør principperne og hensynene bag bondegårdsreglen videreføres, mener han:

- Det er muligt, at reglerne rent teknisk skal laves om, og at en regne- eller computermodel kan fungere bedst uden den eksisterende bondegårdregel. Men det ændrer ikke på, at der er helt logiske og fornuftige principper bag beskatningen af landbrugets jord og bygninger. Man kan ikke bare sammenligne et parcelhus med en hus på en produktionsejendom. Og jorden er en del af produktionsapparatet – og ikke bare en udvidet parcelhushave.

Læs også