Måske skal skovarbejdere i fremtiden ikke bare fælde træer, men også sætte ild til skoven.

I hvert fald går Naturstyrelsen og Københavns Universitet nu sammen for at udvikle nye måder at passe på skovene. En af mulighederne kan være at sætte ild til yngre træer i skoven. Det oplyser Naturstyrelsen.

- Det er en naturlig del af den vilde skov, at lyn sætter ild til træerne. Men gennem mange år har skovejerne været hurtige til at slukke ilden, og træer med skader og svampeangreb er normalt blevet fjernet. Det har trængt de svampe, insekter og fugle tilbage, der er tilpasset til at leve i skadede og brændte træer. Hvis man lader de træer blive i skoven, vil arterne måske vende tilbage, siger lektor Jacob Heilmann-Clausen fra Center for Makroøkologi, Evolution og Klima på Københavns Universitet til Naturstyrelsens hjemmeside.

Målet er, at der kommer flere levesteder for dyr, svampe og planter i de skove, hvor man fælder træer.

Fireårigt projekt

Ifølge Naturstyrelsen er der udlagt i alt fem forsøgsområder på styrelsens arealer i Gribskov i Nordsjælland, hvor forskere fra Københavns Universitet de kommende fire år vil undersøge, hvordan forskellige former for skovdrift påvirker den biologiske mangfoldighed.

- Ud over forsøg med ild undersøger man også, hvad der sker med biodiversiteten, når man fælder mange eller få træer eller saver huller i træerne. Og man vil også undersøge hvor mange gamle træer, der bør beskyttes mod fældning for at få mere natur i skovene, lyder det fra Naturstyrelsen.

Erfaringerne fra undersøgelsen vil blive samlet i en håndbog for skovejere med bud på konkrete tiltag, der fremmer biodiversiteten i skovene.