Vigtigt med gode EU-rammevilkår for økologien

Det socialdemokratiske EU-parlamentsmedlem Christel Schaldemose lagde torsdag vejen forbi det økologiske mejeri Naturmælk ved Tinglev

- Det bør være sådan, at et EU-land bør tage en dialog med de berørte, når man gennemfører beslutninger, der berører andre EU-lande.

Det var konklusionen fra det socialdemokratiske medlem af Europa-Parlamentet Christel Schaldemose, der torsdag sammen sin partifælle og medlem af Folketinget – og sit partis erhvervs- og vækstordfører – Benny Engelbrecht lagde vejen forbi det økologiske mejeri Naturmælk i Broderup nær Tinglev.

Baggrunden er, at man i Syd- og Sønderjylland har store udfordringer med blandt andre tyske landmænd og energifirmaer, der forpagter dansk landbrugsjord til at dyrke energimajs på for at dække den store tyske efterspørgsel efter netop den afgrøde. Og som tilbyder forpagtningspriser, hvor danske landmænd slet ikke kan være med.

Samtidig kæmper man hos Naturmælk for at fastholde landmænd med økologiske arealer, for også på længere sigt at bevare og fastholde grundlaget for mejeriet.

Christel Schaldemose lovede at tage problemstillingen med til Europa-Kommissionen i et forsøg på at få udfordringen med konsekvenser for nabolande ved specifikke beslutninger og politikker i enkelte EU-lande taget op.

Læs også