Tørresiloer bliver større

Dan-Corn A/S i Hedensted oplever en stigende interesse for de helt store siloer

Gennem en lang periode har 1.000 tons været en maksimal grænse for tørresiloer, men nu bevæger markedet sig i retning af endnu større tørresiloer med kapacitet på op til 1.300 tons.

- Vi oplever en klar tendens i denne retning fra de større landbrug, som har brug for siloer med stor kapacitet for at kunne håndtere de stigende kornmængder på de enkelte ejendomme, og vi bygger større og større siloer, siger eksportchef Ole Lausten, Dan-Corn A/S i Hedensted.

Han oplyser, at tendensen er gældende både på hjemmemarkedet og i udlandet, og at de to markeder i dag er stort set lige store for Dan-Corn, når det gælder korntørring og opbevaring. Dan-Corn er ledende på markedet for tørresiloer i Danmark, hvor virksomheden sidder på over halvdelen af salget. Virksomheden har siden 2003 samlet set solgt omkring 2.500 tørresiloer i ind- og udland.

- De nye store tørresiloer på 54 fod i diameter, svarende til 16,4 meter, har en kapacitet på cirka 1.300 tons med omrøresystem monteret i siloen. De åbner således op for et væsentligt større indhold end de gængse 48 fods siloer på markedet, svarende til 1.000 tons, lyder det fra Ole Laustsen.

Standarder og sikkerhed

Dan-Corn A/S er klar med tekniske løsninger til at efterkomme den stigende efterspørgsel på anlæg til korrekt tørring og opbevaring af kornafgrøder, og det sker med stor fokus på sikkerhed på alle parametre.

- Uanset om vi taler om tørrerier eller siloer, så er vores produkter CE-mærkede efter de gældende standarder, som giver køberen en garanti for overholdelse af krav vedrørende blandt andet sikkerhedsforskrifter, gasforsyning på tørrerier samt sikkerhed på det el-tekniske område. Samtidig er siloerne underlagt en såkaldt EuroCode-standard, der beskriver de ingeniørmæssige krav til konstruktionen i EU, såsom materialestyrke og vind- og snelaster, forklarer Ole Laustsen.

- Samlet giver det køberne en vigtig sikkerhed for at produkterne opfylder de lovmæssige nationale krav, som arbejdstilsynet blandt andet tilser, bliver opfyldt.

- Arbejdstilsynets krav til eksempelvis mellemplatforme på siloernes spindeltrapper kan have rigtig stor betydning for landmanden, og kan medføre en såkaldt anmærkning på hans krydsoverensstemmelse, som resulterer i træk i EU-hektarstøtten, hvis forholdene ikke lever op til gældende krav.

- Samtidig kan det spille ind på forsikringsmæssige forhold, siger Ole Lausten og tilføjer, at virksomheden naturligvis opfylder alle gældende krav på sine produkter.

- Vi sætter en ære i at levere den for kunden optimale løsning, både teknisk og økonomisk, og som i parentes naturligvis opfylder tidens krav fra myndighederne, siger Ole Laustsen.

Læs også