- Regeringen tvinger landboere fra hus og hjem

Grænsen for at få hektarstøtte er hævet fra to til fem hektar. Det kommer til at afvikle bosætningen i landdistrikterne, mener Jørgen Larsen

Endnu en dråbe i et bæger, der allerede er ved at flyde over af forringelser for livet i landdistrikterne.

Sådan betegner formand for LandboNords Fællesudvalg Jørgen Larsen regeringens beslutning om at hæve grænsen for at få hektarstøtte fra to til fem hektar.

Den beslutning får nemlig vidtrækkende konsekvenser for ejerne af de små ejendomme med mindre end fem hektar.

De mister ikke alene hektarstøtten, for deres ejendom ændres fra landbrug til beboelsesejendom og dermed stiger ejendomsskatten til de tredobbelte. Samtidig kan de ikke længere kalde landbruget for et erhverv, og de mister dermed retten til at trække udgifter fra i Skat.

For en ejendom med fire hektar kan det løbe op i omkring 30.000 kroner om året. Det svarer til en huslejestigning på 2.500 kroner om måneden.

Sætter ejendomme til salg

Jørgen Larsen, der er ejendomsmægler, oplever allerede konsekvenserne af regeringens beslutning.

Indtil videre har han fået fire ejendomme til salg i sit mæglerfirma på grund af de ugunstige vilkår for de mindre ejendomme.

- Regeringen jager folk fra hus og hjem, siger han.

Han er ikke i tvivl om, at beslutningen kommer til at få vidtrækkende konsekvenser for bosætningen i landdistrikterne.

- Det her er et markant skub til afviklingen af bosætningen i landdistrikterne, og det, vi kommer til at se nu, er ejendomme på landet, der står og forfalder, og som regeringen så kan bruge penge på at få revet ned, siger han.

Læs også