Kun knap tre procent af arbejdet i danske landbrug bliver klaret af sæsonarbejdere. Det viser nye tal fra EU
Dansk landbrug ligger langt under EU-gennemsnittet.
I hvert fald når det kommer til sæsonarbejde. Det er
nemlig kun 2,9 procent af arbejdstimerne i det danske landbrug, der bliver
udført af sæsonarbejdere. Det viser nye tal fra Eurostat under
Europa-Kommissionen ifølge Landbrug & Fødevarers netmagasin Foodculture.dk.
Til sammenligning ligger EU-gennemsnittet på 7,8 procent,
mens det tyske og svenske niveau er på henholdsvis 10,8 og 5,8 procent.
Ifølge lektor ved Aalborg Universitet Jan Holm Ingemann er
sæsonbetonet produktion skubbet i baggrunden i forhold til svine- og
mælkeproduktionen. Og så spiller lønniveauet i Danmark også ind:
- I forhold til andre lande har vi et højt velfærds- og lønniveau,
og derfor er planteproduktionen blevet mekaniseret rigtig meget, så man kan
spare på mandetimerne og dermed begrænse behovet for sæsonarbejdere, siger Jan
Holm Ingemann til Foodculture.dk.
Han understreger samtidig, at det ikke er muligt at mekanisere
sig ud af lønpresset på alle områder:
- Derfor er mange af de arbejdstunge sæsonproduktioner
forsvundet til udlandet, hvor arbejdskraften er billigere og klimaet mere
gunstigt.